Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„6000 сардини“ се борят с популизма в Италия

Снимка: Фейсбук страница на 6000 сардини

В Италия миналата седмица се появи спонтанно движение срещу популизима и крайнодясната „Лига” на вече бившия вицепремиер Матео Салвини. Нарича се „6000 сардини” и няма политическа принадлежност. Става дума за флашмоб, родил се в Болоня от четирима приятели. Движението веднага намери широк отзвук в цяла Италия и в различни градове вече се провеждат срещи по площадите. Международен отклик има вече в Белгия: на 2-и декември в Антверпен, където предстои посещение на Матео Салвини, също ще има среща на местните „сардини“. А името „6000 сардини“ вече е регистрирано като запазена марка от Европейската служба за интелектуална собственост.

Четирима приятели от Болоня, все млади хора - Матиа Сантори, Джулиа Траполони, Роберто Мороти и Андреа Гарефа, решили, че нещо трябва да се направи след изказване преди време  на лидера на „Лига”  Матео Салвини на негов митинг в града, че на централния площад Пиаца Маджоре имало 100 хиляди негови привърженици. Който е бил в Болоня знае, че площадът няма такъв капацитет. И понеже предстоеше ново посещение на Салвини в Болоня във връзка с местните избори през януари, четиримата приятели пускат послание в социалната мрежа за мирна сбирка на площад Маджоре под надслов „Болоня е антифашистки град”. То започва да набира симпатизанти, a междувременно се изчислява, че в очертанията на повдигнатата  настилка от 1800 кв. метра насред площада, ако хората са плътно застанали едни до други като в рибена консерва, ще бъдат 6000 души. От там и новата страница във Фейсбук „6000 сардини”.  Резултатът е не само пълен площад, но и съседните улици или към 15 хиляди участници против популизма, неравноправието и нетолерантността, докато в зала „Пала Доца” с капацитет 5570 места бе партийната среща на „Лига”. Във връзка със случилото се Матиа Сантори  каза за медиите

„Махнахме името на Салвини от нашето заглавие и направихме страница във Фейсбук „6000 сардини”, защото искаме да се разграничим и да изпратим ново послание. След  Болоня много хора разбраха, че се е родило  нещо ново. Първият отговор дойде. Мисля, че не беше случайно, че този отговор дойде от Болоня и област Емилия-Романия, въпреки че някой подцени силата на този град и на неговата област“.

„Сардините“ не изразяват партийна принадлежност, не носят лозунги и знамена, а само нарисувани сардини с надпис в игра на думи, че съответният град, примерно Modena non si lega - няма да се хване в смисъл на въдицата и, че не иска „Лига”. Този възглас ехтя мощно без обиди и нападки към никого и както в Болоня така и в Модена се пя популярната италианска песен „Бела чао”.

В Модена Салвини не проведе срещата си с електората в центъра на града, както бе по програма, а в заведение за 400 души, докато 6000 местни сардини се събраха под проливния дъжд на централния площад Пиаца Гранде. Участва и капитанът на волейболния отбор на Модена и на скуадра адзура Иван Зайцев, a друг гражданин за местна медия каза:

„Господина, който разправя врели-некипели из цяла Италия, ще е по- добре да престане. Последната му измислица беше, че щял да отвори болниците в събота и неделя, като че ли болниците не работят през почивните дни“. 

Бившият премиер и настоящ еврокомисар Паоло Джентилони написа съобщение  „Модена. Валят сардини”, а секретарят на демократическата партия Никола Дзингарети смаяно възкликна: „Велики!“

Политическите наблюдатели отбелязват, че движението на сардините събуди хората от лявото политическо пространство забравени от демократическата партия, повечето от които вече не ходят и да гласуват. И понеже, „сардините“ не обиждат, не нападат никого, не градят барикади, не предизвикват сблъсъци и не се прикриват с качулки дезориентират не само Салвини, забеляза известният писател и журналист Франческо Мерло. Сред „сардините“ има интелектуалци, известни музиканти, актьори като Алесандро Гасман, спортисти, майстори-готвачи - изобщо хора от всички браншове и на различна възраст. Те повлияха чак на Белгия, където на 2-и декември в Антверпен местните „сардини“ се организират да изразят преди всичко своето отношение на антирасизъм, защото италианците продължават да имигрират в търсене на работа и бъдеще. Срещи на „сардините“ вече са предвидени в Торино, Милано, Генуа, Рим, Неапол, Бари и Палермо както и в редица по-малки градове. Във връзка с това Матиа Сантори обясни пред медиите:

„Ние сме в контакт с организаторите в Генуа, във Флоренция, Соренто и с всички други заинтересовани градове. Целта е да запазим спонтанността, защото успехът се дължи на иновативния подход, като същевременно не бива да се променя първоначалното послание от Болоня“.

И чрез тази определена от медиите чрез метафората рибена революция - първа  в историята организирана от „сардините“, посланието по думите на основателите  в лицето на Матиа Сантори е, „че е дошъл моментът да се промени инерцията на популистичната реторика, да се покаже, че хората стоят над деспотизма и, че са по-важни от потребителските акаунти”.

„Сардините“ нямат за цел да основават партия, а да подкрепят и преди всичко да оптимизират съществуващата левица. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна