Eмисия новини
от 19.00 часа

Администрацията на Тръмп е настроена конструктивно по отношение на Централна и Източна Европа

Даниел Фрийд: САЩ не трябва да гледат само собствените си интереси в България

Даниел Фрийд
Снимка: Ройтерс

Идната седмица американският президент Доналд Тръмп ще приеме в Белия дом българския министър-председател Бойко Борисов.

Очакванията от посещението коментира пред БНР Даниел Фрийд, дългогодишен дипломат от кариерата и специалист по Централна и Източна Европа, почетен член на Атлантическия съвет във Вашингтон.

Последната визита на български премиер в Белия дом беше през 2012-та година - тогава Бойко Борисов се срещна с президента Обама. 7 години по-късно сътрудничеството в НАТО, енергийната диверсификация и стабилността на Балканите вероятно ще доминират разговорите, но сега има един нов момент. Тогава нямаше хибридна война, влиянието на Русия - ще бъде ли и това тема на разговорите?

Първо празнуваме 30 години от освобождаването на България от комунизма и съветската доминация, след което беше направен суверенен избор да се присъедини към Европа и евроатлантическата общност. Според мен това беше правилният избор за България, за българите и се радвам, че страната е част от обединена Европа. Българите заслужават признание за цялата работа, която свършиха през последните 30 години. Има и още работа и предизвикателства, но извървяхме дълъг път

Второ, всичко, което България иска да постигне, зависи от силата на демокрацията, върховенството на закона и свободния пазар. Всичко друго произтича от това. Споменахте руснаците, а руснаците в България и в други държави от Европа и в Съединените щати се опитват да отслабят нашите общества, използвайки методите на пропагандата, дезинформацията и корумпиращи пари. Не само в България, правят го и в Съединените щати и успяхме да го засечем, но това е предизвикателство. Руснаците искат да засилят влиянието си, но и да дискредитират демокрациите като цяло, за да защитят системата на автократично управление на Путин.

Харесвам руснаците, възхищавам се на руската култура, точно за това мисля, че Русия може да има по-добра съдба, а не да бъде държава управлявана от автократ със страх и корупция.

Интересувам се от история и разбрах, че преди няколко месеца българското външно министерство е направило изявление за освобождението на България през 1944-та. В него се посочва, че Съветският съюз е освободил България, което е вярно, но също така почти веднага налага комунизма в страната. През следващите 45 години България е под национално подчинение, по време на комунизма цари бедност.

Колкото до визитата на българския премиер във Вашингтон - радвам се, че идва, това е добре. Въпреки политическия хаос във Вашингтон, администрацията на президента Тръмп е конструктивно настроена по отношение на Европа и Централна и Източна Европа като цяло. Сътрудничество в сферата на отбраната, в енергетиката - това е добре. Въпреки, че администрацията на Тръмп изпраща смесени сигнали, в нея има и добри хора.

Мисля, че Съединените щати не трябва да гледаме само собствените си национални интереси в България. За да продължат тези отношения по същия начин трябва да помним, че те трябва да бъдат в полза най-вече на българския народ. Ето защо Съединените щати трябва да са двигател на успешната трансформация на България към свободен пазар, засилване на върховенството на закона и борбата срещу корупцията.

Говорите за руска дезинформация, но Русия има икономическо влияние тук най-вече със зависимостта от руските газови доставки. Сега основните енергийни проекти са Балкански поток, продължение на Турски поток, АЕЦ Белене. Какъв ще е фокусът на разговорите в сферата на енергетиката?

Поддържам контакт с хората в американската администрация, работил съм като дипломат 40 години и познавам повечето хора. Експертите работят по енергийни въпроси, а целта Съединените щати е да помогнат на България да разнообрази енергийните източници, за да не е подчинена на руската енергетика и руските енергийни интереси. Това не означава, че Съединените щати ще заменят Русия като енергиен доставчик, но България не трябва да е зависима от монополизма на друга държава. Няколко проекта са интересни - използването на американско ядрено гориво за централата в Козлодуй е една от сферите, които вероятно ще бъдат обсъждани, междусистемната газова връзка между Гърция и България и подкрепа за гръцкия плаващ терминал за регазификация на втечнен природен газ. Това са добри проекти.

Не е добре за една държава да е зависима от един единствен източник на енергия. Диверсификацията е правилен ход, не искаме да заменяме руския монопол с наш.

Сигурността на Черноморския регион - трябва ли да има засилено военно присъствие в Черно море и защо ни е необходимо това?

Русия нападна Украйна, анексира Крим и атакува Донбас. Руски агенти в момента се намират в Донбас и подкрепят сепаратистите. Това генерално е заплаха за сигурността и НАТО трябва да подкрепя Украйна, не като изпраща военни сили, украинците могат и сами да водят сраженията си, но всички ние трябва да помогнем на Украйна, както двустранно, така и на ниво НАТО. Това означава по-засилено присъствие в Черно море.

Руската заплаха не е хипотеза. Русия започна две войни срещу съседите си през последните 11 години - едната срещу Грузия през 2008-ма, а другата срещу Украйна през 2014-та. Тези две държави имат излаз на Черно море, точно както и България. Българите нямат нужда от аз да им казвам, че това е проблем. България е част от Алианса, ние трябва да защитаваме нашите страни-членки. НАТО вече разположи повече сили в Полша и Балтийските държави, но трябва да направим нещо повече и за района на Черно море.

От другата страна на Черно море е Турция. Отношенията между Анкара и Вашингтон са в най-ниската си точка. Как тази ситуация се отразява на България като член на пакта?

Аз и много други сме потресени от посоката, по която Турция тръгна през последните години. Всички таим надежда, че президентът Реджеп Ердоган ще поведе страната напред. Първите години на неговото управление бяха обещаващи, но той пое по пътя на авторитарното управление, обърна гръб на Европа, изостави добрите традиции на съвременна независима Турция от последните 100 години. Съжалявам за това. Така България е поставена в трудна позиция. Надяваме се, че България ще продължи да има добри отношения с Турция и се надяваме ние да изгладим различията си с Анкара.

През последните около 10 години Съединените щати се оттеглиха от лидерската си роля на Балканите, особено по време на администрацията на президента Обама. Грешка ли беше това?

Американската лидерска позиция е добро нещо, това не означава, че не правим грешки, направили сме много грешки, като войната в Ирак. Но американското присъствие на Балканите, особено в Босна и Херцеговина и Косово, даде добри резултати, то е стабилизиращо. Трябва да сме по-активни, защото без нас опасността от влошаване там е реална.  

Съжалявам, че Европейският съюз не даде зелена светлина за начало на преговори със Северна Македония. Това беше грешка, френската позиция е грешна. Договорът от Преспа е едно от най-добрите неща, случвали се на Балканите. Аплодирам както Северна Македония, така и Гърция, че постъпиха правилно. Но историята не е свършила и Европейският съюз ще намери начин да възобнови пътя на Северна Македония към членство. Знам, че историята между България и Северна Македония е сложна, точно както е сложна историята на целите Балкани. Но начинът за решаване на всички тези исторически спорове е под чадъра на Европейския съюз.

Каква е ролята на България в този процес, ролята на страната ни за стабилността на Балканите?

България успя да направи това, което тези държави искат. Страните от Западните Балкани искат да са като вас - членки на НАТО и на Европейския съюз, искат да са част от един обединен трансатлантически свят и България може да помогне като споделя опита си и като бъде добър приятел. И мисля, че това ще помогне и на България. Ако тези държави са по-стабилни и по-богати, България ще спечели пари.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от
Михайлина Павлова и Ивайло Везенков в студиото на

Когато решението е в диалога

публикувано на 14.12.19 в 14:26
Михайлина Павлова и Калин Ангелов в студиото на

Кога словото спира да действа

публикувано на 14.12.19 в 13:59