Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Клаус Йоханис с убедителна победа на балотажа според два екзитпола

| обновено на 24.11.19 в 21:19
Клаус Йоханис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изборният ден в Румъния, където се проведе вторият тур на президентския вот, вече приключи. Според първите огласени прогнозни резултати настоящият държавен глава на северната ни съседка Клаус Йоханис разгромява доскорошния премиер от Социалдемократическата партия Виорика Дънчила с над 64 процента от гласовете.

Според екзитпол на КУРС-Авангард, цитиран от БТА, кандидатът на Национално-либералната партия Клаус Йоханис получава 64,8 на сто от гласовете, а кандидатката на Социалдемократическата партия Виорика Дънчила - 35,2 на сто. Екзитпол на института ИРЕС сочи победа за Йоханис с 66,5 процентни пункта спрямо 33,5 за Дънчила.

За разлика от предишните избори за държавен глава преди 5 години днес настоящият президент Клаус Йоханис беше фаворит. На първия тур преди 2 седмици той събра почти 38 процента от гласовете с обещанието да изкорени корупцията и да укрепи демократичните институции.

В изявлението си малко след като гласува днес Йоханис даде да се разбере, че подкрепата за кандидатурата му гарантира европейския път на Румъния:

„Днешният ден е изключително важен, защото гласуваме за бъдещето на Румъния, за пътя, който ще следва страната ни отсега нататък. Аз гласувах за модерна Румъния - европейска и нормална“ , заяви Йоханис.

Съперникът на Йоханис - лидерът на Социалдемократическата партия и доскорошен премиер Виорика Дънчила получи около 22 процента на първия тур.

В началото на този месец тя отстъпи властта на Людовик Орбан и националлибералите, които са политически съюзници на президента Йоханис. А днес, пред репортерите в избирателната секция, където подаде гласа си, Дънчила се представи като защитник на националните интереси на Румъния и намекна за опасна концентрация на власт:

„Гласувах за това Румъния да върви напред, а не назад към времената, когато нямахме нито права, нито свобода, защото само един човек държеше цялата власт“ , каза Виорика Дънчила.

За президентския вот в Румъния отвориха врати 18 748 избирателни секции. В чужбина те са 835 за близо 4 милиона румънци.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.