Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блумбърг - официален кандидат за номинацията на демократите за президентския вот

Майкъл Блумбърг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мултимилиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг официално обяви, че се кандидатира за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в Съединените щати догодина, предаде Ройтерс.

77-годишният Блумбърг залага на умерени позиции по водещите теми на изборите, за да успее да се наложи в конкуренцията на 17 души, сред които бившият вицепрезидент Джо Байдън и крайнолевите сенатори Бърни Сандърс и Елизабет Уорън.

Създател на работни места и лидер, който решава проблемите на нацията –така определя сам себе си Блумбърг и заявява, че Доналд Тръмп не бива да бъде допускан да спечели втори президентски мандат:

"Кандидатирам се, за да победя Доналд Тръмп и да съградя отново Америка. Не можем да си позволим още 4 години безотговорни и неетични действия на президента", обясни Блумбърг причината за влизането си в предизборната надпревара. И нарече Тръмп "екзистенциална заплаха за Съединените щати".

Майкъл Блумбърг спечели първия от трите си кметски мандата в Ню Йорк през 2001 година като кандидат от Републиканската партия, след дълги години членство в Демократическата. Третия мандат в мегаполиса той получи като независим.

Състоянието на Блумбърг надхвърля 53 милиарда долара по данни на списание "Форбс". В предизборния си клип той заявява, че е дете на средната класа и е натрупал богатството си със собствени усилия. И че именно средната класа би спечелила, ако той стане президент:



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна