Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Чили се кани да използва военните за опазване на инфраструктурата

Президентът на Чили Себастиан Пинера.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Чили Себастиан Пинера заяви, че броят на полицаите по улиците ще бъде увеличен с над 4000, както и че ще гарантира нови права на въоръжените сили, за да защитят обществената инфраструктура.
 
"Следващата седмица ще изпратим в конгреса законопроект, който ще позволи на военните, без нуждата от специално одобрение, без нуждата от ограничаване на свободите и правата на гражданите, да имат възможността да сътрудничат в защитата на критичната инфраструктура на нацията. Чилийските полицаи също така ще получат професионални съвети от свои колеги от Великобритания, Испания и Франция, за да могат да обогатят стратегията, оперативните си процедури и механизмите за поддържането на обществения ред, за да осигуряват по-добре безопасността на сънародниците ни."

- обяви в Сантяго чилийският президент, който миналата седмица осъди прекомерната употреба на сила от страна на полицията.

Вече над месец продължават социалните протести в страната. 26 души са загинали, а хиляди са ранени до момента при безпрецедентните безредици и сблъсъци с полицията. Престъпници използваха протестите, за да превземат банка в предградие на столицата. Откраднати са били над 150 милиона песо, или около 200 000 долара, както и две огнестрелни оръжия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна