Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Каменов: В мотокроса, за да има резултати състезателят и механикът трябва да си вярват

Мирослав Каменов
Снимка: Личен архив

Той се казва Мирослав Каменов. Роден е в Монтана, но сега живее в Италия и работи в един от големите отбори, които се състезават в световния шампионат по мотокрос – „Marchetti Racing“. Там е главен мениджър на механиците. Как един българин, който е тръгнал от Монтана стига до тези нива на световния мотокрос можете да чуете в звуковия файл.

„Трудно се стига до тук. Костваше ми много усилия. В началото аз не знаех език, не можех да се разбирам. Имах само познания в сферата на моторите като механик. Беше много, много трудно.

Започнах с Иван Петров, който е един от най-известните българи състезавали се на световно ниво. Тук е мястото да благодаря на неговите родители, че ми предоставиха възможността да упражнявам тази професия и да изляза в Европа заедно с Иван. Ние започнахме заедно през 2012 година в клас 85 сс. Там постигнахме четвърто място в световния и пето място в европейския шампионат. След това преминахме в клас 125 сс за три години. За съжаление тук Иван имаше малшанс, защото претърпя контузии две поредни години и нямахме добри резултати. Тогава аз останах една година сам да работя в отбора за който караше Иван – Marchetti Racing. Довърших сезона като тренировъчен механик на Хосе Антонио Бутрон, който е бил трети в световния шампионат в клас МХ2.


През 2016 отново работих с Иван Петров в клас МХ2. Участвахме в световният шампионат като частен отбор, само двамата.  През 2017 година се преместихме в Husqvarna Biano Racing, но в средата на сезона той отново претърпя контузия и за съжаление в разцвета на кариерата си трябваше да приключи кариерата си. Аз останах  в Европа и продължих да работя в различни отбори.

От 2018 година съм отново в  – Marchetti Racing. В началото работих като механик, а сега мениджър на механиците. През новият сезон ще работя с Бриян Боджър, холандец, който кара в световния шампионат и е добър пилот“, сподели Мирослав Каменов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени