Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на книгата "Посланията на оброчищата" от Зденка Тодорова

Зденка Тодорова
Снимка: Ани Петрова

"Още в гимназията написах есе за оброка на дядо ми. Когато отидох при баба ми, за да ѝ се похваля, че съм получила отлична оценка и един ден ще напиша книга за дядовия оброк, тя ми каза: "Ще напишеш, ако ти се даде!". Това така ме стъписа. Какво означава, ако не ми се даде". Това разказа пред БНР журналистът и писател Зденка Тодорова преди премиерата на книгата ѝ "Посланията на оброчищата" тази вечер от 18 часа в Централния военен клуб в София. Текстът е посветен на хората от двете страни на сръбско-българската граница и се издава по повод 100-годишнината от Ньойския договор.

Тодорова сподели в предаването "Преди всички", че 30 години е трупала материал за тази книга. По думите ѝ не е търсено съвпадението на появата на книгата със 100-годишнината от подписването на Ньойския договор.

Според нея паметта за оброчището и за стария обичай, свързан с него, са запазени благодарение на това, че българинът е оцелял, защото е държал на рода си, на общността и на това, че винаги се е уважавал водещата фигура в рода - най-умният. Тодорова предположи, че ако се обезлюдят селата, в които оброчищата още ги има, иманярите ще унищожат тези артефакти.

"Няма ги вече умните. Говорила съм със 100-годишни хора от Западните покрайнини, от Цариброд. Те са живата история на България. Разказаха ми уникални неща за традициите и за оброчищата. ... Животът е кратък и човек трябва да го изживее пълноценно - с уважение към възрастните, към рода, към паметта", каза Тодорова.

Цялото интервю на Лора Търколева със Зденка Тодорова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна