Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден за борба с насилието над жени и момичета

Снимка: БГНЕС

Международният ден за елиминиране на насилието срещу жени – 25 ноември – е обявен с Резолюция на Общото събрание на ООН на 17 декември 1999 г., но активистки от различни организации го отбелязват още от 1981 г. 

У нас също отбелязваме датата. Според скорошна статистика  74 на сто от случаите на домашно насилие са свързани с неразбирателство между бивши или настоящи партньори. 

Насилието над жени не е само проблем у дома, но все пак това са най-честите оплаквания. “21% психически тормоз, а останалите 78,5% заявяват физическо насилие. Става въпрос за ситуации, в които се разделят двама души – било то съпрузи или партньори. И в ситуациите на раздяла – доста рисков период, най-често  случват инциденти с конфликти и насилие“ – това са изводите на скорошно проучване.

Какво може да направи жертвата на домашно насилие и какво можем да направим всички ние като общество, как да реагираме, към кого да се обърнем – в студиото на "Нашият ден" Мария Мира Христова разговаря с психолога Маргарита Бакрачева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!