Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излиза биография на Федерер на български език

Любомир Тодоров: Роджър Федерер е много земен човек

Спортният журналист е консултант и редактор на българското издание

Любомир Тодоров
Снимка: Ани Петрова

На 28 ноември ще бъде представено българското издание на книгата "Роджър Федерер" на Рене Щауфер. Книгата разкрива неизвестни факти от биографията и кариерата на тенис звездата. Определяна е като завладяващ поглед зад кулисите на професионалния тенис.  

Авторът е швейцарски спортен журналист. Консултант и редактор на българското издание е Любомир Тодоров - журналист, който вече повече от 25 години пише на тема тенис и е автор на 4 книги в областта на спортната документалистика. Тодоров е в основата на излизането на книгата на български език. Някои от поместените вътре фотографии са от неговия личен архив.

Любомир Тодоров определя Федерер като „много земен и много нормален човек“.

„Преди него поколенията – тенисистите се мразеха буквално на корта. Джими Конърс, Джон Макенроу – те на моменти си бяха откровени хулигани. После се мина през поколението на Агаси, който даже в своята биография обяснява как се е мразел с Борис Бекер, че е търсил как да му отмъсти, как трябвало да го победи, защото бил казал нещо си срещу него, как се подиграваше на Сампрас – не много приятни, направо злобни шегички. И се появи Федерер, който реши, че хората срещу него на корта не са му противници, а съперници, с които упражняват една и съща професия, и би трябвало да имат съвсем нормален диалог и нормални отношения. Показа с този етичен кодекс, че нещата могат да се развиват и по друг начин.“

Роджър Федерер е бил само на 22 години, когато е основал едноименната си фондация и си поставил първата задача – да помага на децата в Африка, като изгражда училища, изпраща пособия за самите деца и осигурява обучение на учители, обясни Любомир Тодоров. „Филантроп е. До момента според данни от 2018-а над 40 милиона швейцарски франка са минали през тази фондация за помощ на децата и за Черния континент.“

Книгата може дабъде вдъхновение както за любителите на тениса, така и за прохождащите в този спорт, за които може да изиграе ролята на много мотивиращ текст, смята консултантът на българското издание. 

Любомир Тодоров е бил главен редактор на списание "Тенис клуб". През 2007 година основава първия сайт за тенис - racketi.com. Бил е директор „Комуникации“ на Българската федерация по тенис и медиен директор на „София оупън“. Като журналист е отразявал  турнирите "Ролан Гарос", в Ротердам, Мадрид и др. Присъства на финалите в Лондон, когато Григор Димитров печели титлата през 2017 г .

Цялото интервю е в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени