Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България между СССР и Запада в периода 1985 - 1991

"Започнах от чисто учебно-научна гледна точка. Събирах документи за дисертация на тази тема. Като видях какви документи открих в българските и в руските архиви, които бяха вече разсекретени и дори публикувани в сборници в Русия, реших, че това заслужава допълнително изследване. Видях колко дълбока е тази тематика и директно засяга българските интереси, включително и към днешния ден". Това каза пред БНР историчката Ирина Якимова, която представя в предаването "12+3" книгата си "България между СССР и Запада в периода 1985 - 1991".

По думите ѝ основният акцент в книгата е външнополитическият аспект на прехода:

"Предпоставките за него се създават още към средата на 80-те години. Много преди Тодор Живков да бъде свален от първите постове в партията и държавата, той и неговият екип правят така, че България да се отвори към света - не само икономически, но и геополитически. Търсят се "тактически алтернативи", така е записано в документите от тогава, на това, което наричаме днес "съветски модел на социализма", обясни тя и уточни, че това е процес на раздалечаване на България от Съветския съюз.

На този фон България е била принудена да търси варианти да оцелее финансово, да задържи позициите си в международните отношения и да търси нови партньори, коментира авторката.

"Москва иска икономически промени в Източния блок - това иска Михаил Горбачов в неговата политика на новото мислене. Политически обаче той иска да запази контрола, не системата, не модела - контрол на СССР върху Източна Европа", разказа още Якимова и добави, че според Горбачов, Тодор Живков е застрашавал неговите лидерски позиции в соцлагера повече, отколкото Ерих Хонекер, например.

Интервюто на Петър Волгин с Ирина Якимова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия