Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За светлината в мрака - Мартин Хафизи с дебютен авторски албум

Снимка: imgur.com

През последните години Мартин Хафизи живее в Холандия, където концертира активно. Българската публика го познава от участието му в различни проекти − Uvira / Bruno / Hafizi Trio, Via Mavis и др. Но сега за пръв път барабанистът представя своето Half Easy Trio и първия си авторски албум Dark is Bright, записан с тази формация.


Проектът е от март − април 2018 г. и засега се развива дори по-добре отколкото очаквах – казва Мартин. – Получихме много престижно отличие от конкурса Keep an Eye The Records (Амстердам). Сред 47 групи на финала останаха 7, а от тях три спечелиха награда − бюджет от 10 000 евро, които да бъдат оползотворени за издаване на албум. Нашият вече е факт, но все още не сме го представили официално. Исках да избегна клишето да нарека групата на себе си, но все пак името ми да присъства донякъде. Затова избрах Half Easy. Освен това, колкото повече натрупвам опит, осъзнавам, че в живота вървят заедно лошо и добро, светло и тъмно… „Наполовина лесно“, какъвто е преводът, някак обобщава това.

В своята колекция от отличия Мартин има десетки първи награди от международни конкурси, някои от които е завоювал още в ранна възраст.

Получих страхотна основа в България. Учих при Мария Палиева (в НМУ „Любомир Пипков“) и не бих заменил това време за нищо на света. Без тази подготовка нямаше да стигна доникъде. После беше време за ново предизвикателство и заминах за Ротердам. Там съм седем години, шест от които в Джаз и поп отдела на Codarts, където завърших последователно магистратура и бакалавърска степен. Междувременно се запознах с много музиканти, сред които е басистът на трио Half Easy − Йоханес Фенд (от Австрия). Срещнахме се на сцената – на концерт, организиран в последния момент. Получи се много добре и решихме отново да свирим заедно. С него си допадаме много не само като музиканти, а и като хора. А Франц фон Чоси е от Германия и преподава в консерваторията, в която аз учих. Той е доста изявен пианист, много е зает и беше трудно решение да го поканя, защото не знаех дали ще приеме. Но той се съгласи. Страхотен музикант е, а също и страхотен човек.

Снимка: @halfeasytrio

Мартин не се наема да даде точно определение за стила на своите композиции, но споделя, че има много влияния − от някои разновидности на джаза, от съвременната класическа музика и малко български фолклорни елементи.

В пиесите не цитирам конкретни фолклорни образци, търсил съм по-общо влияние – пояснява той. – Парчето, в което най-силно се усеща влиянието на българския фолклор е Folks’ Meadow („Народна поляна“). Има и две пиеси с огледални заглавия и съдържание – Bright is Dark и Dark is Bright. Имат сходен характер и олицетворяват баланса и хармонията в живота. Трябва да спомена, че композирането на повечето пиеси съвпадна с един от най-тежките периоди в моя живот. Преживях много промени, но конкурсът, който спечелихме, изискваше да се справим в определени срокове. Имаше моменти, в които изобщо не ми беше до композиране, водих истинска борба със себе си и тогава написах пиесата Me vs mE (Аз срещу себе си). В началото на програмата за диска е Schizo (шизофрения“, но накратко) – първото нещо, което написах за това трио. То е парче на контрасти – „разказва“ как в един момент имаш прекалено много мисли в главата, след това успяваш да намериш временен покой, след това всичко се повтаря…


Няма как да подминем и един личен факт от биографията на талантливия музикант. Неговата баба Мария Хафизи е била дългогодишен преводач-говорител в програмите на албански език на Радио България, баща му също. А майка му години наред участваше в подготовката на предаванията ни като звукорежисьор. Всички ние – сегашният екип на „Радио България“, „стискаме палци“ за официалното представяне на албума Dark is Bright, което е на 7 декември, в известната зала Bimhuis. След това музикантите ще изнесат концерт в Ротердам, както и в Белгия, Германия… Надявам се скоро да дойдем и в България, защото винаги с особена радост свиря в родината си − завършва Мартин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени