Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Историите на 40 жени в книгата „Аз съм българка“

Снимка: БНР

За колко българки, променили хода на историята, културата и изкуството ни се досещате? За колко от тях знаете повече от едно име? А за колко от тях всъщност искате да знаете повече?

Навярно това са въпроси, над които не се замисляме често. Отговорите им обаче биха могли да доведат до сериозни размисли. И до промяна. В нагласата и вижданията ни за света. Най-вече в тези на жените, младите момичета и подрастващите.

Книгата „Аз съм българка“ цели именно това – да служи за пример и да вдъхновява. В нея са побрани историите на 40 достойни за уважение български жени. Освен чрез думи българките са представени и чрез портрети, нарисувани от други 40 български жени – съвременни наши художнички. Съжителството на словесното и визуалното в книгата е дело на Петя Александрова и Капка Кънева. Петя пише историите, а Капка е автор на един от портретите към тях и съставител на изданието.

„Аз съм българка“ е книга с кауза. Каква – чуйте от създателките ѝ в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от