Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Графичественият Иван Газдов

Снимка: БГНЕС

Проф. Иван Газдов представи в галерия "Академия" две от своите книги – "Двама в Алабама (Алабала)" и "Графичествен". "Графичествен" е рисувана биография от 111 рисунки с обяснение. Стилът "графикатура" не е комбинация от графика и карикатура, а от графика и тур – пътешествие, т.е. графично пътешествие, споделя авторът и допълва, че неговият графичен почерк е стремежът му да има изкуство и само изкуство, "което значи, че вътре нещата са организирани около формата на графиката, това е моята цел и занимание. Сюжетът е само една уловка".

Проф. Газдов гостува в "Артефир" и разказа за своята рисувана анотирана биография:

Общото между "Графичествен" и "Двама в Алабама (Алабала)"

"И двете книги се отнасят до изобразителното изкуство, до начина на създаването на изображението, и то на моето изображение, следствие на стабилен и продължителен труд, който е абсолютно целенасочен."

Стилът като догма   

"Моето изкуство, може би повече от 50 години, постепенно от художествен стил се превърна в догма за мен лично. Е, развитието му е моята надежда и желание." 

За понятието и практиката "Графикатура", играта на думи, рисуването с думи

"Тези вицове, с които си служим в изображението, и особено в плаката, нямат нищо общо с вицовете с думи. Един виц с думи може само да бъде наподобен с избор на визуални средства, не може да бъде илюстриран директно. Има варианти на пословици, мъдрости, поговорки."

Непрестанно усъвършенстване на това, което е съдържанието на една графика

"Доста фатално за един график е, че графиката няма цвят, тя е черно-бяла. Един чужбински галерист ми беше казал, че "хората обичат питореска", шареното и т.н. Мен не ме интересува какво обичат хората, аз искам да ги накарам да обичат това, което аз правя, и то по начина, по който го правя."

Няма лична история в "Двама в Алабама"  

"Целият роман, всички истории са написани като че са се случили – ден по ден. Едно буквално описание... Даже мои познати са ме питали: "Е как така не сме разбрали, че си ходил в Америка"... И така е заиграването с думата, от там дойде. Книгата е за представянето на изкуството, за неговата социализация. Смесвам и доста фантастични елементи, които могат да представят едно особено чувство на контактност между графика и публика."


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от