Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът: Във всяка област да има център за жени, пострадали от насилие

| обновено на 25.11.19 в 18:03
Диана Ковачева
Снимка: БГНЕС

Националният омбудсман Диана Ковачева препоръчва на областните управители да бъдат открити поне 28 кризисни центрове за жертви на насилие. В момента те са едва 13, а за София има само един с капацитет осем места, каза Ковачева.

„Трябва са се говори, но са необходими обучения, обучения на полицаи - да разпознават домашното насилие, да реагират адекватно, обучение на съдии и прокурори. Важно е да се работи и с насилниците. Системата на психиатричната помощ се нуждае от спешна реформа, изпращам препоръка до здравният министър. Смятам, че системният характер на домашното насилие трябва да отпадне като изискване, за да бъде разглеждано като престъпление“.

Омбудсманът днес организира приемна за жени, жертва на насилие по повод Международния ден на ООН за борба с насилието над жени и момичета.

От началото на януари 2018 г. до 15 ноември тази година 168 жени и деца са били настанени в кризисните центрове, организирани от фондация „Анимус“. Организацията започва проект „Активни срещу насилието над жени“, който ще продължи 2 години.

В Министерството на правосъдието има работна група, която обсъжда дали домашното насилие да бъде признато за престъпление. Адвокат Мариан Евтимова работи от години с фондация П.У.Л.С. не е част от тази група, но казва, че със сигурност Законът за защита от домашното насилие трябва да обхваща работата и с насилниците.

Екатерина Велева от фондация П.У.Л.С., която работи с хора, претърпели домашно насилие, сподели негативните резултати от тяхно проучване сред съдии, полиция, социални работници, прокурори, общински служители. Емоционалните дебати и протести покрай т.нар. Истанбулска конвенция и Стратегията за детето, която по думите на премиера Бойко Борисов не съществува, прави така, че професионалните общности да се отдръпнат. И да бъдат по-несигурни, когато трябва да определят домашното насилие.

„Дори и съдии казват, че не са за криминализирането“, учудва се Екатерина.

38 жени у нас са загубили живота си заради домашно насилие през 2018 г. Около 25 са смъртните случаи на жени тази година. По две жени на месец губят живота си на месец, показва статистиката. И то при положение, че това е втори или трети случай.

В предаването „Нещо повече“ Росина Тодорова, президент на „Зонта клуб - Света София“, каза:

„Обществените нагласи малко и бавно се променят. Според нас проблемът се корени в безучастността на цялото ни общество, защото го възприемаме като вътрешен, семеен проблем и това не дава основание на институциите да реагират... В повечето случаи жените са икономически зависими от партньорите си… Оказва се, че полицаите не са подготвени за такива случаи, тъй като го няма в тяхното обучение, имат наръчници, но го нямат като изчистен механизъм“.

Репортаж по темата и интервюто с Росина Тодорова можете да чуете в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени