Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благородството да даряваш

Нели и Робърт Гипсън – най-големите дарители в образованието у нас

4
Нели и Робърт Гипсън, едни от най-големите дарители в областта на образованието у нас, получиха специалното отличие на Българския дарителски форум в категория „Личност, допринесла за развитие на дарителството в България“
Снимка: www.dfbulgaria.org

Нели и Робърт Гипсън, едни от най-големите дарители в областта на образованието у нас, получиха специалното отличие на Българския дарителски форум в категория „Личност, допринесла за развитие на дарителството в България“. От 15 години те отпускат стипендии на български студенти, които имат нужда от социална подкрепа. Помогнали са на 1200 млади българи. Отличието е израз на огромната признателност на дарителската общност в България за приноса на семейство Гипсън за реализацията на множество благородни каузи в нашата страна. То е благодарност за тяхната щедрост в образованието, културата и съхраняването на българската памет.

“Тяхната история е блестящ пример за „заразната“ сила на доброто и за това, че силата на дарителството помита всякакви граници", каза президентът Румен Радев при връчването на наградата. 

Нели и Робърт Гипсън гостуваха на "Нашият ден" и разказаха за удовлетворението от дарителството.

Всяка година (от 2004 година насам) семейство Гипсън отпуска стипендии за български студенти с материални затруднения. През последните 15 години 1200 студенти са получили финансова помощ на обща стойност 2 милиона лева. Те подкрепят и българското училище "Христо Ботев" в Ню Йорк. Дарителското семейство подпомага и други каузи – с техни средства е закупено оборудване за Националния исторически музей, за Националния археологически институт с музей, подпомогнали са библиотеката "Гео Милев" в Монтана. Дават своя принос и за реставрацията на манастира "Св. св. Петър и Павел" в Лясковец, както и за реставрацията на иконите и иконостаса във храм "Вси светии" в Тетевен. Подпомагат и фотографски изложби, организирани от известния фотограф Иво Хаджимишев.

Михаил Тачев, изпълнителен директор на фондация „Св. Св. Кирил и Методи“, за съвместната работата с Нели и Робърт Гибсън


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна