Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Занков: Държавата трябва да създава стимули, а не рестрикции за туризма

Снимка: Венета Николова

Имотите за краткосрочно настаняване, които се предлагат чрез електронните платформи като Airbnb и Booking, да са с категория, както хотелите и къщите за гости – това предложение за промяна в Закона за туризма беше внесено от народния представител Валери Симеонов от „Обединени патриоти“ и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

Главният експерт в Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков гледа негативно на предложението:

„Тази промяна се прави стратегически в този момент, за да може евентуално да мине по-бързо. Добре видяхме, че туризмът ни не е в най-добре развиващото се положение в настоящия момент, видяхме, че имахме много предизвикателен летен сезон и сега не е моментът, в който да слагаме още регулации, за да може да го досъсипем и определено да влошим ситуацията“.

Според него промените са „доста сурови“ в настоящия си вид. Те могат да ограничат много сайтове да работят в България, подчерта той в предаването „Преди всички“.

Занков е категоричен, че една категоризация не е инструментът, който ще повиши плащането на данъци.

„Държавата трябва да създава стимули за развитието на българския туризъм, а не рестрикции и регулации. Това не е пътят, по който трябва да развиваме нашия туризъм“, изказа мнението си експертът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени