Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловците против забраната на оловните муниции

Инж. Василев: Aлтернативите на оловото не са по-безвредни

Снимка: БГНЕС

Когато се подхожда към ограничаване на даден ресурс, трябва да се подхожда на база на това какви са неговите алтернативи. Това заяви председателят на Съюза на ловците и риболовците в България инж. Васил Василев относно общественото обсъждане на Европейската агенция по химикалите за забрана на използването на оловните муниции. Ако тази забрана бъде въведена, интересите на ловците са сериозно застрашени. Те се опасяват, че следващата стъпка ще бъде тоталната забрана на оловото във всички амуниции.

По думите му оловото не е безалтернативно, но алтернативните метали не са по-безвредни, техният добив е много ограничен и цената им ще бъде много по-висока:

„Ако нямаме по-безвредни алтернативи или такива, които крият друг риск за човешкото здраве, за опазване на околната среда или с това са свързани значителни икономически сътресения и последствия за ползвателите и целия набор по веригата, трябва да се подхожда много внимателно“.

Огромният процент от българските ловци, особено тези, които живеят в по-малките населени места, които ползват оръжия, произвеждани преди повече от 20 години, тези оръжия не са пригодени и не могат да стрелят с безоловни боеприпаси, отбеляза инж. Василев в предаването „Преди всички“. По думите му това означава, че ще бъде засегнат един огромен процент от българската ловна общност. Тук ще бъдат засегнати и всички риболовци, защото предложението на ЕК има за цел да ограничи и оловото в риболовните тежести, добави още той.

Според него ловните организации в държавите не подкрепят предложението на ЕК. 

„В момента се представят едностранни факти. Няма необходимата аргументация, която да защити твърдо предлаганите от ЕК в настоящия регламент промени“, подчерта инж. Васил Василев.  

„Тази дискусия върви повече от 20 години. Целта е да се установи наистина в каква степен влияе оловото както на здравето на хората, така и на околната среда и да бъдат въведени реципрочни мерки, които да въведат необходимите регулации“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна