Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зад завесата на прехода – поглед отвътре

2
Снимка: Стефан Тихов, Пресфото, БТА / Снимка: -1.00000000000000

След 30 години пълзяща демокрация, след краха на наивните ни надежди и сринати политически митове може би всичко знаем за онова, което преживяхме като преки свидетели на проточилия се с десетилетия преход... Станахме свидетели на промените около нас – от политически страх към масово безсрамие, от казармен ред към узаконено беззаконие, от затворено общество и телени погранични мрежи към свободата да търсим другаде убежище, без да ни наричат предатели, без да сме невъзращенци…

Но ето че дни след датата 10 ноември се появи документално четиво, чийто автор е журналистът Калин Тодоров, синът на Станко Тодоров, един от видните комунистически функционери. Книгата е свидетелство за нашето време, което се оказа, че не е наше, книга наблюдение отвътре на процесите, книга откровение, и без да произнася присъди, е и книга обвинение.

Защото разказва за раждането на мафията, за първите спечелени милиони, за кръга в сянка „Монтрей“, за пиратското знаме на Черепа, което се вее над Брюксел, за Людмила Живкова, масоните и жълтата маймуна, за Сергей Станишев и възходящата му кариера, за това как трудът и капиталът си стиснаха ръцете, за сръбските наркотрафиканти, които имат зъб на Борисов.

Великият режисьор и сценарист Милош Форман живя и прави кино в два свята. Според Форман социализмът е зоопарк. Ако искате да живеете спокойно, трябва да изберете него. Там ще се грижат за вас, ще ви хранят, ще ви къпят, ще ви забавляват. Тигърът няма да ви излапа, ще получавате по нещичко всеки ден. Много хора предпочитат да живеят в зоопарка. Те не са готови да платят цената на свободата.

Ако обаче искате красотата и свободата, вашият свят е джунгла. В нея можете да крачите свободно, да вдъхвате аромата на тревите, да слушате гласа на вятъра. Но там сте в опасност. Има тигри, акули, скунксове и комари. Могат да ви изядат, а и сами трябва да си търсите храната.

Макар и велик творец, Милош Форман греши. Защото и джунглата се оказа театрална постановка. Вярно, с твърде опитни сценаристи, с много добри режисьори и с амбициозни артисти. Но и със завеса, много по-плътна и непроницаема от завесата на соца. Да надникнем зад нея.

В предаването участват журналистите Калин Тодоров и Силвия Недкова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна