Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще получи пари за нова Математическа гимназия

Кметът Здравко Димитров получи уверение, че ще започне строеж на нова сграда на МГ

| обновено на 26.11.19 в 16:50
4
Снимка: Живка Танчева, Радио Пловдив

Пловдив ще получи средства за нова сграда на Математическата гимназия. Това стана ясно по време на международната конференция за иновации в училище, където участва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той съобщи, че за иновативни проекти през 2020 година са предвидени 20 млн. лева в бюджета. 

Министерството на образованието предлага в бюджет 2020 година над 20 млн. лева по различни програми за иновативни практики в училище. Министър Вълчев смята, че народните представители ще утвърдят средствата на второ четене и те ще са обвързани пряко с иновации и подходи в час. 

Много е важно да се мотивират децата да учат, ще се изграждат STEM центрове, като по - голямата част от сумите ще са за мотивиране на децата за уроците по математика, допълни Красимир Вълчев. Пред директорите и учителите в зала той каза, че работи Националната програма „Иновации в действие“, която насърчава обмяна на добри практики. Тя ще се увеличава целодневно през 2020 година, обеща Вълчев. 

Минимум от 50% от средствата за квалификация ще са насочени за взаимно учене, методически семинари и обмен на практики, поясни образователния министър. 90 000 са учителите в България и те ще направят всички обучителни иновативни методи заедно. Следващата година ще заработи и интернет базираната платформа за иновации, обеща Красимир Вълчев. 

Според него основно предизвикателство е обучението по математика и то трябва да се подобрява като дигитални компетентности и компютърно моделиране. 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров присъства на форума за иновации. Той поиска от МОН две нови училища в Пловдив с мотива, че всички учебни заведения трябва да минат на една смяна в близко бъдеще. Димитров допълни, че Пловдив има нужда и от по една нова детска градина във всеки от шестте района. Кметът каза по-късно пред медиите, че е получил уверение от министъра за нова сграда на Математическата гимназия в Пловдив. По предварителни проекти  там са нужни 20 млн. лева. Кметът допълни, че ще се финансират и строежите на нови детски градини във всеки един от районите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна