Eмисия новини
от 20.00 часа

21 век – време ли е за писане на поезия

Поетът Иван Ланджев спечели Наградата за млади поети „Владимир Башев“
Снимка: Жанет 45

Наградата за млади поети „Владимир Башев“ тази година за 50-и път награди млад поетичен талант. Поетът Иван Ланджев, спечели журито с последната си стихосбирка „Ти, непрестанна новина“.

Тази награда стана доста популярна през годините, когато сегашни известни поети я спечелиха – Драгомир Асенов, Калин Донков, Надя Попова и много други. За нея има възрастови ограничения – кандидатите трябва да са публикували поне една поетична книга преди да навършат 32 години. На тези години вече станалият класик Владимир Башев е бил издал 7 стихосбирки, преди да загине нелепо в автомобилна катастрофа през 1966 година. Наградата се присъжда всяка нечетна година от края на 60-те години на миналия век насам.

Иван Ланджев – сегашният носител на приза „Владимир Башев“, не е неизвестно име – досега има няколко стихосбирки, сценарист е на известни телевизионни сериали като „Под прикритие“, „Столичани в повече“ и други, преподава руска литература и пише от време на време и в големите ежедневници.

Един от членовете на журито, отличило Иван Ланджев – поетесата Валентина Радинска – обясни пред микрофона на „Нашият ден“ защо лично тя е предпочела Иван Ланджев за тазгодишен лауреат на наградата „Владимир Башев“. Радинска не се изказа много ласкаво за някои млади хора, които пишат поезия просто защото искат да пишат нещо, но за Иван Ланджев – „той е естествен и непреднамерен и е голям талант“, по нейните думи.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Добър вечер, безсмъртие мое

публикувано на 08.12.19 в 09:15