Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Дойчев: Съдебната власт е проядена от корупция и от външна зависимост

Доц. Момчил Дойчев
Снимка: БГНЕС

„Това е една очаквана развръзка, която действа формално в рамките на закона, но обществото не е доволно от начина, по който се осъществява реализацията на върховенството на закона и независимостта на съдебната власт. Върховенството на закона означава съдебната власт да бъде независима и съдът да бъде независим от прокуратурата, от следствието, от изпълнителната власт. Това обаче не е постигнато и действат старите комунистически правила при формирането на съдебната власт, които не позволяват да има реална независимост на съдебната власт“. Това каза пред БНР доц. Момчил Дойчев, преподавател по политически науки и съпредседател на Атлантическия съвет на България, за подписания указ от президента за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Доц. Дойчев очаква промяна, която да позволи принципното разделение на властите, „тоест взаимно да се контролират отделните власти, което да позволи те да действат и по-ефективно“.

Според него съдебната власт е проядена или от корупция, или от външна зависимост.

В предаването „12+3“ доц. Момчил Дойчев коментира и визитата на премиера Бойко Борисов в САЩ:

„Очакваме добрите намерения да бъдат реализирани – в сферата на енергетиката, в сферата на военното сътрудничество… Като атлантически съвет ние смятаме, че този планиран военноморски координационен център във Варна може да прерасне в едно по-засилено присъствие“.

Интервюто с доц. Момчил Дойчев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени