Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Погрешно осъдени американци бяха освободени от затвора след 36 г.

Андрю Стюарт, Алфред Честнът, и Рансъм Уоткинс
Снимка: БТА

Трима мъже, погрешно осъдени за убийство в американския щат Мериленд, бяха освободени след прекарани 36 г. в затвора, предаде Би Би Си.

Алфред Честнът, Андрю Стюарт и Рансъм Уоткинс получиха доживотни присъди през 1984 г. за убийството на 14-годишно момче година по-рано.

Те бяха освободени в Балтимор в понеделник, след като съдия отмени присъдите им

Преразглеждането на делото започна тази година, след като Честнът изпрати писмо до властите с доказателство, открито от него миналата година.

Тримата бяха задържани като младежи през 1983 г. след смъртта на ДеУит Дъкет, който бе застрелян в училището си в Балтимор, а якето му на университета „Джорджтаун“ бе откраднато.

Смъртният случай получи широко отразяване в медиите – първата смъртоносна стрелба в публично училище в града.

„Тези трима мъже са осъдени като деца заради пропуски на полиция и прокуратура“, заяви главният прокурор на Балтимор Мерилин Мосби.

В становище нейният офис обяви, че „детективи са взели на мушка 16-годишните чернокожи момчета и са принудили други младежи очевидци да подкрепят тяхната теза“.

Прокуратурата посочи, че по време на първоначалното разследване полицията е игнорирала многобройни свидетелства, че убиецът е бил друг, който е починал през 2002 г. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна