Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Михаил Неделчев: Интелектуалците изпълниха мисията си след 1989-а

Проф. Михаил Неделчев
Снимка: БГНЕС

"Участието на интелектуалците в прехода даде ново качество на всичко, което се случи след 89-а година, категорично. Участието беше много мощно". Това каза пред БНР проф. Михаил Неделчев - литературовед, един от най-задълбочените анализатори и познавачи на българската литература, но и един от създателите на Съюза на демократичните сили (СДС) през 1989-а година, народен представител във Великото народно събрание и в 36 НС. 

"Първоначално имаше много интелектуалци с най-различни убеждения - либерали, консерватори, леви, еколози. Аз мисля, че интелектуалците изпълниха мисията си, защото те нямат задача да направят реформите в държавата. Тяхната задача беше да бъде разрушен комунистическият манталитет, начинът, по който работеше идеологията, не толкова начинът, по който се устройваше обществото преди 89-а година - това, което ни пречеше да изразяваме свободно идеите и мислите си. Мисля, че това го направихме", коментира в предаването "12+3" проф. Неделчев. 

Още за демократичните промени през погледа на интелектуалците можете да чуете от интервюто на Лъчезар Цветков с проф. Михаил Неделчев в предаването "12+3" - в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени