Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постъпи ли правилно президентът

Проф. Пламен Киров и Димитър Марков пред БНР

Иван Гешев и Румен Радев
Снимка: БГНЕС

"Президентът спази духа и буквата на Конституцията. Не съм и очаквал друго. Това, което се случи, е очаквана развръзка на дългата процедура за назначаване на главен прокурор, проточила се излишно твърде много във времето". Това каза пред БНР юристът и бивш конституционен съдия проф. Пламен Киров

Според него Румен Радев е запазил позицията си, че е хубаво да има алтернативни кандидатури при един такъв избор. Запазил е и позицията си да не се изказва по професионалните качества на кандидата.

"Държавният глава има непосредствена демократична легитимност, тъй като е пряко избран. По Конституция той има функции на арбитър между властите. Съвсем на място той постави някои основни проблеми, както той ги вижда, в бъдещата работа на новия главен прокурор", каза професорът по конституционно право в предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт".

По думите на проф. Киров е добре, че в рамките на разговора с президента новият главен прокурор (Иван Гешев - бел.ред.) е поел ангажимент да активизира работата на прокуратурата по знаковите дела.

Проф. Пламен Киров коментира необходимостта от дискусия за промени в Конституцията:

"Това, че президентът би инициирал такъв дебат, не е лошо. По-лошо щеше да бъде, ако той беше забавил прекомерно издаването на указа (за назначаване на новия главен прокурор - бел.ред.) и беше сезирал Конституционния съд с един ненужен спор за това как трябва да се тълкува чл. 129 на Конституцията, относно процедурата, по която работи ВСС". Професорът обобщи в заключение, че Румен Радев е постъпил правилно.

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) се съгласи, че президентът е постъпил правилно, но с действията и с изявленията си от днес той е показал, че неговата позиция е една, но конституционните му правомощия му позволяват да направи само това, което е направил до този момент, и да не прекрачва червената линия на изкуствено създаване на напрежение - чрез методи, които по принцип законът му дава.

"Това, което Радев посочи като критики към прокуратурата, са критики към самата институция, а не към главния прокурор - сегашен или бъдещ. Изборът на Гешев само даде повод на президента да ги огласи", каза в предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт".

Според него дебатът за промени в Конституцията се води от дълго време и общото във всички периоди, в които този дебат се е водил, е ясната липса на политическа воля той да се превърне от обществен в парламентарен дебат.

Цялото интервю на Диана Янкулова с проф. Пламен Киров и Димитър Марков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени