Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфигурацията на проекта "Белене" - интересите на големите играчи са задоволени

Снимка: БГНЕС

"Проектът "Белене" не беше руски проект до неговото стопиране през 2012-а година. Тогава, като основен подизпълнител на руснаците участваше френската фирма "Арева" - в онзи момент, сега "Фраматом". Тя поемаше над 30% от работата. След възстановяването на проекта, една от новите идеи беше в строителството на "Белене" да се включи по някакъв начин и американската държава - чрез фирма, която може да участва в този проект". Това каза пред БНР Станислав Георгиев - секретар на "Булатом".

По думите му тази схема е копирала схемата, по която беше извършена модернизацията на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" - в периода 2001-2006 година, по време на която не е имало никакви политически проблеми:

"Най-големите играчи в областта на ядрената енергетика получиха, малко или много, част от работата на онзи проект. И за да няма политически проблеми, се предложи да има икономическо компенсиране на американската страна чрез участие на фирмата "Дженеръл илектрик". Турбината "Арабела" (спомената в коментар на премиера Бойко Борисов от САЩ  - бел.ред.) най-вероятно ще повиши мощността на двата блока в АЕЦ "Белене" до 1200 мегавата". 

Според експерта това е едно добро техническо, но и политическо решение.

"Конфигурацията на проекта "Белене" показва, че всички интереси на големите играчи са задоволени", каза Георгиев в предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт", коментирайки заявеното от Борисов пред журналисти след срещата му с Доналд Тръмп - реакторите са руски, турбината "Арабела" да дойде от "Дженеръл илектрик", а горивото от "Уестинг хаус".

Цялото интервю на Диана Янкулова със Станислав Георгиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна