Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят “Литературоведският Вавилон” от проф. Никола Георгиев в СУ

Снимка: Изток-Запад

“Литературоведският Вавилон“ – 3-ти том от избраните трудове от проф. Никола Георгиев има премиера днес от 18.00 часа в 148-а. аудитория на СУ.

“Сигурен съм, че неговите текстове ни дават точно това – едно умение да чуваме дори неизреченото. Аз бих ви обърнал внимание върху подзаглавието на този том – “Междутекстови анализи, диалози и мълчания“, каза пред БНР доц. Бойко Пенчев.

“Литературната творба мълчи винаги, въпросът е да чуем това мълчание и да го направим значещо. Никола Георгиев правеше именно това. В този том са включени неговите трудове, посветени на междутекстовия анализ. Той взима една творба като "Бай Ганьо" и съпоставя образа на Алеко с Швейк, или пък Швейк и по този начин дава възможност да видим онова, което е останало недоизречено, онова, което Бай Ганьо би могъл да бъде, но не е станал. Действително, при него имаме едно такова отваряне на други полета, не само казаното в текста, но и онова, което е било премълчано“, коментира доц. Пенчев.

На какво ни научи проф. Георгиев

“Ако проф. Георгиев ни е научил на нещо, то е да не възприемаме литературния текст като нещо самоочевидно, нещо, което просто казва каквото има да каже. Колегите литературоведи се дразнят, когато някои каже – е, какво толкова, той каквото има да каже, авторът го е казал. Това в литературата не е така“, каза още той.

Защо именно в 148-а аудитория на СУ

“Никола Георгиев беше човек на живото слово. Всяка негова лекция беше нещо като спектакъл, но не защото той го е търсил, а защото той просто разсъждаваше пред нас. Всъщност това беше причината да изберем за премиерата на този том точно 148-а. аудитория – там, където той водеше своите лекции. Там, където го помним как изпълваше пространството и ни караше да съпреживяваме, да мислим заедно с него. Мисля, че това е един жест, който ще върне във всеки от неговите ученици, във всички, които са се докоснали до него, ще върне нещо от духа на проф. Георгиев“, разказа още Бойко Пенчев.

Интервюто на Даниела Якова с доц. Бойко Пенчев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна