Eмисия новини
от 22.00 часа

"Тайни и мистерии на българския преход" - 400 въпроса и отговора

Александър Томов
Снимка: БГНЕС, архив

"Тайни и мистерии на българския преход" е книга, съставена от 400 въпроса и 400 отговора, зададени от журналисти - мои студенти, структурирани по определен начин. В нея има анализ на добрите страни на прехода и на историческите грешки, които ни пратиха в задния двор на Европа и ни направиха по-бедни, отколкото заслужаваме". Това каза пред БНР проф. Александър Томов преди представянето на книгата му на 27-и ноември.

Според Томов много неща за 30-те години след 1989-а все още не са ясни.

"Най-големите мистерии на прехода са свързани с приватизацията - масовата, касовата. Как така от 3200 предприятия, които наследихме от комунизма, останаха 200. Как се превърнахме в най-големите износители на скрап в целия регион на Източна Европа. Как закрихме ключови предприятия. Всички тези случаи са драма, но и мистерия, защото хората, които са извършвали тези неща, не са заинтересовани да се говори по тези теми", заяви той в предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт". 

По думите на Александър Томов не може дълго да продължи съществуването на нереформирани държавни системи:

"Ако искаме България да е солидна страна, това не може да съществува. Това, което се прави, ни обрича да сме европейска периферия. Това не бива да се допуска". 

Цялото интервю на Диана Янкулова с проф. Александър Томов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Чърчил и Оруел като борци за свобода

публикувано на 11.12.19 в 17:33