Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара: Военната операция в Северна Сирия ще продължи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военната операция в Северна Сирия ще продължи, докато не бъдат постигнати целите ѝ, се казва в заключителния документ, приет след днешното редовно заседание на турския Съвет за национална сигурност. В документа се заявява още, че Русия и Съединените щати трябва да изпълнят споразуменията и градовете Тел Рифат и Манбидж да бъда "прочистени от терористи".

Заседанието на турския Съвет за национална сигурност продължи малко над 4 часа. В заключителния документ се призовава международната общност да подкрепи Турция по въпроса за връщането на сирийските бежанци в страната им. По-рано днес турският президент Реджеп Ердоган заяви, че до момента 370 000 сирийци от Турция са се завърнали в родината си. 

 В понеделник късно вечерта на връщане от посещението си в Катар турският лидер съобщи пред журналисти на борда на самолета си, че по време на срещата на лидерите на страните от НАТО следващата седмица в Лондон Анкара ще предложи провеждане на донорска конференция за Сирия. Целта ще бъде събиране на средства за изграждане на жилища в т. нар. зона за сигурност в северната част на близкоизточната страна. По думите на Ердоган той е повдигнал въпроса при срещите си с американския и с руския президент, както и с емира на Катар, от когото е получил обещание за подкрепа.

Турският президент представи плановете на страната по въпроса по време на сесията на Общото събрание на ООН в края на септември тази година, като според турските оценки ще са необходими около 27 млрд. долара за връщането на 1 млн. сирийци в Северна Сирия.

По време на срещата на върха на лидерите на НАТО на 3 и 4 декември ще се проведе и отделна среща между Великобритания, Германия, Турция и Франция, посветена на ситуацията в Сирия.

Междувременно областният управител на южната турска област Шанлъурфа Абдуллах Ерин съобщи, че се подготвя отварянето на два гранични пункта със Сирия - Акчакале и Джейланпънар.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени