Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Безлов: България продължава да е един от големите канали за трафик на хероин

Тихомир Безлов
Снимка: БГНЕС

България продължава да си е един от трите големи канала за трафик на хероин към Западна Европа от Турция. Това заяви пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него новият доклад за европейския пазар на забранени вещества, изготвен от Европейския център за наблюдение на наркотиците и полицейската служба Европол, не показва нищо ново.

„Големият проблем в случая с европейските страни е, че те, за разлика от САЩ, не се опитват да ограничат доставките в Латинска Америка, т.е. нямат свои специални служби, които да работят при доставчиците, съответно влиянието върху доставките на европейските служби е много по-ограничено. Отсъствието на единни служби, отсъствието на финансиране на тези проекти го ограничава. Това са големите теми“, коментира той в предаването "Преди всички".

При хероина има спад на потреблението с дългосрочна тенденция, посочи Безлов. По думите му има и намаляване на залавянията по пътя на хероина за разлика от кокаина, при който се наблюдава ръст на потреблението.

„България отделяше големи ресурси за ограничаване на хероиновия трафик. Имахме години с до 2 тона залавяния. След това по време на кризата с незаконните цигари през 2009 - 2010 г. митниците и МВР пренасочиха ресурс към тази тема, защото това ощетяваше бюджета. Залавянията спаднаха до 200-300 кг годишно. Сега с отминаване на вълната цигари, очевидно се отделиха повече ресурси на българската граница и през последните 3 години можем да видим, че растат залавянията. Това е в европейски интерес. В България хероиновата епидемия отмина 2001 - 2002 г.“, отбеляза още Тихомир Безлов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени