Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избират ректор на ЮЗУ "Неофит Рилски"

Общото събрание на ЮЗУ "Неофит Рилски" започна малко след 10 ч. За водещ бе избрана проф. Габриела Белова от ПИФ. В Общото събрание участват 305 преподаватели, служители и студенти от висшето училище. В началото всички присъстващи почетоха паметта на Стефан Данаилов, който е бил преподавал в ЮЗУ. 

Първа точка в дневния ред бе докладът на досегашния ректор – проф. д-р Борислав Юруков, за състоянието и дейността на университета през изминалия мандат. В доклада проф. Юруков подчерта, че именно през неговия мандат ВУЗ-ът е получил най-високата акредитационна оценка в своята история. През изминалите четири години студентите са се обучавали в 30 направления по 232 образователни програми. ЮЗУ е включен в три национални програми с участието на всички факултети, допълни ректорът. Изпълнени са и проекти, пряко финансирани от Брюксел. Проф. Юруков се фокусира и върху успехите, касаещи благоустрояването и допълването на материалната база на университета. 

"Изминалият мандат беше изпълнен с много събития. Имаме готовност и трябва да стимулираме по всякакъв начин академичната общност", каза проф. Юруков. 

На Общото събрание бе избран председател на Комисията по провеждане на избора за ректор на ЮЗУ. Това е проф. Валери Лазаров. В надпреварата за поста се включват досегашният ректор – проф. д-р Борислав Юруков, бившият ректор проф. Иван Мирчев, досегашните зам.-ректори проф. Антони Стоилов и проф. Георги Апостолов, както и бившият зам.-ректор доц. Траян Попкочев. Гласуването ще бъде тайно в 6 секции. 

Предстои и избор на председател и зам.-председател на Общото събрание на ЮЗУ "Неофит Рилски". Проф. Габриела Белова и проф. Марио Митов са единствените кандидати за съответно -председател и зам. председател на Общото събрание на университета. Кандидатите за ректор изложиха своята визия за развитието на висшето училище. Проф. Иван Мирчев обеща увеличение на заплатите, замразяване на семестриалните такси и таксите за общежития, както и увеличение на студентските стипендии. Доц. Траян Попокочев, заяви че е необходима финансова стабилност и съвременно обучение, базирано на научни изследвания. Според доц. Попкочев трябва да се привличат повече докторанти от чужбина. Проф. Георги Апостолов заяви, че през последните 4 години е изпълнявал стриктно задълженията си като зам. - ректор и поиска доверието на колегите си в името на промяната. Проф. Антони Стоилов обеща на студентите Стипендия на ректора. По думите му няма да бъдат увеличавани таксите на обучаващите се. Той сподели и идеята си за разкриване на медицински кабинет и аптека. И четиримата кандидати за ректор на ЮЗУ отправиха критики към досегашния- проф. Борислав Юруков. При представянето си като кандидат отново за ръководния пост, проф. Юруков заяви, че няма да отговаря на критиките на неговите колеги. В своята концепция той залага на запазването на финансовата стабилност, привличане на дарители и спонсори и откриването на Медицински факултет. На студентите, присъстващи на Общото събрание, той не обеща замразяване на семестриалните такси, но сподели, че ще се увеличава размерът на стипендиите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна