Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банкова служителка във Варна присвоила 1 милион лева

| обновено на 27.11.19 в 17:15
Снимка: архив БНР

Банкова служителка във Варна е била задържана за източване на около 1 милион лева от сметки на клиенти на банката, съобщи окръжният прокурор на Варна Красимир Конов. Служителката е задържана за 72 часа, като ще бъде внесено искане за постоянен арест. Тя не е криминално проявена и е работила в банката от 2007 година, занимавала се е с банкиране на дребно.

Престъплението е извършвано в продължение на последните три години, уточни окръжният прокурор Конов:

"Общата стойност, за която имаме данни към момента е около един милион лева. Има засечени и други лица. Действията по изясняване ролята на всеки един от тях продължават и в момента. Самият механизъм е в процес на изясняване. Доказателствата, които са събрани към момента, сочат за възползване от служебното положение - банкиране на дребно. Засега са в процес на изясняване и общият брой на самите засегнати лица".

Парите са прехвърлени в нейна сметка от депозити на вложители. Не всички "ужилени" са разбрали, че е теглено от влоговете им. Провеждат се разпити на ощетени клиенти на финансовата институция.

От Апелативната прокуратура в морската столица допълват, че заподозряната е изпращала парите на мъж от Монтана, с когото се запознала в интернет. Той ги получавал с колети чрез куриерска фирма под фалшиво име.

38 годишната жена живеела с родителите си и заедно с баща си изтеглила кредити, които заедно със средства от влоговете на родителите си, изпращала на виртуалния си приятел, с когото така и не се видяла на живо. По този начин мъжът получил 970 хиляди лева.

Досъдебното производство ще установява как точно са били присвоени парите и как са получавани от мъжа, който не е отговарял на името на получателя.

Заподозряната, с инициали Н. Г. Й., е задържана по сигнал на банката. Другите засечени лица, за които се предполага, че са участвали в схемата, не са служители на банката. От дома на едно от тях са иззети 30 хил. лв.

Репортаж на Даниела Стойнова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени