Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Елисавета Наумова: Даряването на стволови клетки не е опасно за здравето

Проф. Елисавета Наумова по време на церемония по връчване на научните награди "Питагор". Май, 2019
Снимка: БГНЕС
Доброволното даряване на стволови клетки не създава никаква опасност за човешкия живот. Най-подходящи за дарители са мъжете между 18 и 35 години. Ако те бъдат одобрени за донори, могат да даряват и до 50 години стволови клетки - благородно дело в помощ на мнозина. 

Екипът на Националната банка за стволови клетки приветства националната информационна кампания за донорството и трансплантацията, на която БНР е медиен партньор.

"Но няма как да има успех тази дейност, ако цялото общество също не помогне, защото това е една благородна дейност. Всеки, който се е допрял до такава болка, може да разбере за какво става въпрос. И тези карти, които сега се раздадоха - наистина едно улеснение за човешката страна на въпроса, тъй като нормативни документи има, но етичната и човешката страна на въпроса за нас е изключително важна", коментира пред "Хоризонт" проф. Елисавета Наумова, началник на Клиниката по клинична имунология и на Националната банка за стволови клетки. 

От страна на донорството за стволови клетки нещата са много по-лесни за решение, защото здрави хора в разцвета на своята младост могат да изявят желанието си да помогнат на свои ближни. 

"Това са хора, които имат големи сърца. Не е нужно да се сблъскаш с проблема, за да разбереш, че трябва да направиш нещо, за да помогнеш, което за съжаление е най-масовата част. И нашите кампании, когато са свързани с болен човек, тогава имат най-голям резултат", подчерта проф. Елисавета Наумова.

Хората не бива да се страхуват да станат донори, изтъкна специалистът. "Може да се вземе материал, т.е. това, което се взима на първият етап, е материал за изследване на т.нар. формула на тъканната съвместимост."

Материалът може да изпрати и по пощата, поясни проф. Наумова. 

"Попълват се едни информирани съгласия. Прави се въпросник за здравословното състояние на хората и се взимат техните координати. Най-важното е те да изявят желанието, че биха искали да станат донори и да помогнат. Няма никаква опасност за техния живот. Всичко става под лекарско наблюдение. В света са направени повече от един милион трансплантации, без да са описани някакви съществени проблеми или заболявания, които да са по-чести от това, ако не са донори", отбеляза още проф. Елисавета Наумова.

Тя смята, че трансплантацията на стволови клетки се развива добре.

"Не мога да кажа със сигурност дали броят на трансплантациите е достатъчен, за да покрие всички нуждаещи се от трансплантации. Тази година има около 33 костно-мозъчни трансплантации и около 3 са в процес на подготовка, вероятно ще се случат, ще бъдат 35-36. Това, което статистиката показва - около 100 пациента всяка година се откриват, които евентуално ще бъдат показани за трансплантация на стволови клетки", заяви проф. Елисавета Наумова.

Донорите в българския регистър са около 2 700.

"Тенденцията е добра, защото последните месеци имаме около 500 души - за щастие голяма част от тях не само дойдоха, за да бъдат донори за даден пациент, но се записаха и в регистъра. Но това, което е важно за нас е, че ние сме пълноправни членове на Световния регистър за донори на стволови клетки, където има повече от 30 милиона доброволци", обобщи проф. Наумова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!