Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато куклите заговорят, може да ви кажат неща, които не бихте искали да чуете

Снимка: facebook.com/muppetgirls

Независимо от техния брой или вид, детските играчки са нещо много специално както за малките, така и за отдавна излезлите от детския свят възрастни. Подреждайки килер или таван, всеки човек е попадал на някой стар кашон, пълен със спомени от неговото детство. Част от тези спомени са и играчките, на които често дори неосъзнато като дете е споделял своите мисли и чувства. По този начин една най-обикновена игра се превръща в терапия, в която не е необходим друг човек, а единствено доверие и усет да откриеш правилния път с помощта на ценният за теб предмет, заемащ важно място в сюжета на играта. Неусетно играта може да се превърне в театър, а играчките в персонажи, под формата на кукли. В този смисъл, къде и кога се заражда кукленият театър, остава неизвестно. В наши дни обаче, кукленият театър сякаш е позагубил своята популярност и привлекателност, а публиката за такъв тип представления намалява. Причина за този отлив е липсата на достатъчно реклама и разпознаваемост на спектаклите, особено сред младите хора.

Имам чувството, че родителите все по-рядко водят децата си на куклен театър и кукленото изкуство сякаш изостава – казва куклената актриса Юлия Коларова. Макар че най-често играе в детски представления, тя има свой спектакъл и за възрастни: Това, което се опитвам да направя с куклите за възрастни, е да покажа на хората как да върнат детското у себе си. Куклата ни помага да изразим нещата, които са вътре в нас, но не можем да ги кажем. Вероятно, някои хора в публиката често чувстват  неудобство, но в един момент, „когато куклите заговорят, може да кажат неща, които невинаги бихте искали да чуете – признава Юлия.



Безспорно обаче, кукленият театър си остава най-важен за децата, защото ги научава да разпознават ценностите, доколкото е възможно да ги спазват и живеят според тях:


Куклените артисти разглеждаме ценностите като нещо, което е особено важно, защото благодарение на тях децата си изграждат характерите, могат да общуват и да поглеждат към света по съвсем различен начин. В момента има една особено голяма паника в световен мащаб, свързана с технологиите и живота на бързи обороти. Децата имат нужда нещата да се развиват малко по-бавно, защото цялото това бързане много им вреди. Кукленият театър им помага да се откъснат за малко от екрана, да влязат в залата и да погледат нещо магично, живо и истинско, което се случва тук и сега.

Дизайнът и ушиването на героите, актрисата поверява на сценограф, обяснявайки спецификите на персонажа, в който ще се превъплътят. Понякога, за да създадеш перфектната кукла е нужно да проявиш търпение и да отделиш повече време. Друг път, дизайнът и изработката ѝ стават за часове.

Куклите могат да бъдат чудесен инструмент, с чиято помощ да посочим и анализираме грешките на управляващи или опозиция, без значение от това в коя държава се намираме. За да си добър в политическата сатира обаче, трябва да си наясно с дневния ред на обществото и да следиш внимателно неговите трансформации. Тъй като Юлия не е такъв тип човек, за нея са важни други теми:

Аз разглеждам повече нещата, които се доближават до моята женска същност. Момичетата се интересуват от женски неща и им е трудно да се заинтригуват от тази политическа сатира. Вълнува ги по-скоро дълбочината на емоциите и чувствата, които не са толкова ясни и не интересуват особено мъжете, което е съвсем нормално. Истината е, че хората малко или много бягат от политиката. За мен също, тази тема е далечна. Въпреки това, ще се радвам ако има други колеги, които се занимават точно с политическата сатира и тя навлезе, и събуди интереса на хората.

Снимки: facebook.com/muppetgirls

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени