Eмисия новини
от 17.00 часа

Доц. Петър Държанов: Има специални звена – част от международната верига, към която е присъединен Българският съюз по заваряване

Как подготвяме техническите специалисти за българската индустрия

Д-р Марин Белоев: Изгубихме 15 години, докато българското общество разбере, че без развитие на индустрията няма просперираща държава

Как подготвяме техническите специалисти за българската индустрия, кои са традициите и партньорите ни в тази област? Каква е оценката на индустрията за начина на подготовка на техническите кадри? 

В "Нашият ден" гостуват доц. Петър Държанов, изпълнителен директор на Българския център за квалификация по заваряване, и инж. д-р Марин Белоев, председател на Българския съюз по заваряване и на Борда на екзаминаторите на Българския център за квалификация по заваряване.

По какъв начин се създават специалисти за българската индустрия и какво се случва в българските технически училища, разказва д-р Белоев: "Заваряването е основен технологичен процес във всички индустриални сфери – даже и в хранителната промишленост има заваръчна дейност. В годините до прехода ние поддържахме висок брой високвалифицирани заваръчни кадри. Имахме 50 000 документирани заварчици! Сега не мога да кажа, че имаме повече от 500. Заваряването е професия, която не може да се упражнявана без правоспособност за тази дейност. Д-р Белоев подчерта, че имаме връзка с Международния институт по заваряване и с Европейската федерация по заваряване. "Ние видяхме каква е тенденцията в Европа. Така разбрахме, че трябва обезателно да организираме обучение на ръководни заваръчни кадри – инеженери, технолози, инспектори по заваряване, международни заварчици със специална диплома, валидна в цял свят – да ги подготвяме в България."

Инж. д-р Марин Белоев, Нина Цанева, доц. Петър Държанов (от ляво надясно)Доц. Петър Държанов обясни, че в момента в Техническия университет и в неговия филиал в Пловдив има създадени специални звена – част от международната верига, към която е присъединен Българският съюз по заваряване. Тям се обучават 10 различни разновидности на професията. "България пълноправно се е включила още през 2003 г. в международната система. У нас има 4 звена за обучение, те са част от друго звено – Българския център за квалификация по заваряване. Досега са издадени над 760 дипломи, над 260 от тях за инженери."

Доц. Държанов конкретизира: "Все повече назрява необходимостта от стриктно спазване на международните изисквания, а основното е обучението на такива кадри да бъде насочено към нуждите на индустриалното производство. Ние трябва да се напасваме постепенно към тази тенденция, като каним все повече преподаватели от индустрията." Той обърна внимание, че в България се нуждаем от известно осъвременяване на някои документи, свързани с регламентиране на начина на образованието в техническите училища и в центровете за професионално обучение на заварчици: "Специално трябва да се вземат мерки в Закона за професионалното образование и обучение. Има известни различия с международните документи – би трябвало да се уеднаквят", каза доц. Държанов.

Д-р Марин Белоев констатира, че е имало грешна концепция на държавата и прекъсване на традицията: "Изгубихме 15 години, докато българското общество разбере, че без развитие на индустрията не може да има държава, която да просперира". Той беше категоричен, че заваряването ще бъде и в близко бъдеще основен технологичен процес. 

Наскоро у нас гостува Ролан Бьокинг, изпълнителен директор на Де Фау Ес (Германския съюз по заваряване). Това е браншови съюз с 19 000 членове – от тях 16 000 са физически лица, около 2200 големи фирми, които използват повече от 250 различни методи и технологии на заваряване, термично рязане и напластяване през последните 120 години – една сериозна традиция. Ето какво разказа Роланд Бьокинг за това как Германският съюз по заваряване влияе върху обучението и развитието на заваръчните технологии:

"От ваша гледна точка няма област в модерната индустрия, която да не ползва някоя от тези технологии. Ето защо имаме постоянна връзка с повече от 80 университета, които извършват непрекъснато технологични изследвания. А по инициатива на нашето индустриално федерално министерство, което финансира подобни проекти с над 50 млн. евро годишно, е поставена задача за олекотяване конструкциите на автомобилите, тъй като навлизането на електроавтомобилите и повишаването на теглото на новите акумулатори за захранване налага това. Нашата организация играе ключова роля в този процес." Роланд Бьокинг отбеляза още: "Ние работим с всички производители на автомобили – като "Ауди", БМВ, "Мерцедес" – всички те са наши членове и плащат редовно своя членски внос. Особено активни са в най-новите технологии, каквито са технологиите за лепене, които частично вече изместват термичните и заваръчните технологии. Лично аз бих си пожелал "Фолксваген" да построи завод в България, защото вярвам, че нашата организация, съвместно с Българския съюз по заваряване и други организации, можем да работим по съвместни технологични проекти, тъй като си сътрудничим много отдавна", казва в заключение Роланд Бьокинг, изпълнителен директор на Де Фау Ес (Германския съюз по заваряване). (превод в ефир д-р Кирил Калев)


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от