Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо подобрение на икономическия растеж на САЩ през третото тримесечие до 2,1%

Икономическият растеж на САЩ се подобри изненадващо през третото тримесечие на настоящата година до 2,1% благодарение на по-висока стойност на бизнес запасите (на непродадените стоки) и на по-малко от очакваното понижение на бизнес инвестициите, показва възходящо ревизирана оценка на Департамента по търговия.

Брутният вътрешен продукт се повиши през третото тримесечие на 2019-а година с 2,1% след повишение с 2,0% през предходните три месеца и експресна оценка на Департамента по търговия за забавяне на икономическата експанзия до 1,9 на сто.

Основна подкрепа за икономическия растеж през периода юли - септември отново оказаха потребителските разходи, въпреки че техният растеж се забави до 2,9% от 4,6% през второто тримесечие (най-солиден растеж от края на 2014-а година). Трябва да се има предвид, че разходите на домакинствата по принцип формират около две трети от общата икономическа експанзия в САЩ.

Потребителските разходи продължават да нарастват благодарение на близо 50-годишното дъно на американската безработица, като поредното тяхно увеличаване допринесе с 1,97 процентни пункта към растежа на БВП през третото тримесечие.

Графика на БВП на САЩ

В същото време общите бизнес инвестиции се свиха с 2,7%, което е по-малко от експресната оценка за техен спад с 3,0%, като брутните частни инвестиции отнеха едва 0,01 процентни пункта от БВП при предишна оценка за отнемане на 0,27 процентни пункта от  икономическия растеж през третото тримесечие, докато частните неселскостопански инвестиции допринесоха към растежа на американската икономика с 0,15 процетни пункта.

Стойността на бизнес запасите (на непродадените стоки) пък претърпя силна възходяща ревизия до 79,8 млрд. долара от предишна оценка за 69,0 млрд. долара, което на практика добави 0,17 процентни пункта към растежа на БВП вместо да отнеме 0,05 процентни пункта според първата оценка на Департамента по търговия.

Негативно влияние върху икономическия растеж през периода юли - септември с 0,11 процентни пункта оказа нетният експорт (при експресна оценка за негативно влияние от 0,08 процентни пункта), тъй като вносът нарасна с 0,8% (при предишна оценка за по-слабо повишение с 0,45), докато износът се повиши с 0,9 на сто.

Корпоративните печалби след облагането с данъци обаче се понижиха през третото тримесечие с 0,6% (или 11,3 млрд. долара) спрямо второто тримесечие, когато обаче нараснаха с 3,3 на сто. Спрямо третото тримесечие на 2018 година те се свиха с 0,4 на сто. Спадът на корпоративните печалби въпреки стабилния икономически растеж е в резултат на правно уредените спорове в голям размер на компании като "Гугъл" (Google) и "Фейсбук "(Facebook), посочи Департаментът по търговия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени