Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годината на гражданското общество

БНР Новини
Снимка: Rawpixel

Как се разви обществото ни и какво ни казва изминаващата година за състоянието му, кое "разви мускулатурата му" например? Защо по-често се обединяваме "против", отколкото "за"?

Видяхме надигащия се консерватизъм и реакционерство, които препречиха пътя на Стратегията за детето, съумявайки чрез страх да манипулират големи, шумни и методични групи хора.

Една от големите спечелени битки миналата година беше приемането на Закона за социалните услуги. Тя беше спечелена от цялото ни общество. Наличието на социални услуги, успоредно с гарантирана лична помощ и достъпна среда, бяха насочени към по-добри перспективи за хората с увреждания, които водят до по-висока степен на независимост, упражняване на права и задължения, водене на пълноценен живот. 

Сега обаче се готви отмяна на сегадействащия закон, като целта е да се забрани на гражданските организации да предоставят социални услуги, а това би имало пагубно въздействие върху стотици хиляди хора с увреждания – деца и възрастни, които получават услуга, или такива, които чрез него се надяват най-накрая в живота си да имат достъп до такава.

В студиото на "Нашият ден" Любомира Константинова разговаря с културолога и граждански активист Валентина Георгиева за състоянието на гражданското общество през 2019-а и за предстоящите битки.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна