Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Маринов и Анастас Стефанов пред БНР

Болничните и изборът на главен прокурор - проблемите са по-дълбоки

„Бойко Борисов се специализира в това управленско танго и накрая ще има по нещо и за едните, и за другите. Борисов ще излезе от тази ситуация, защото не иска да генерира масово недоволство, но не иска и да се смразява с някои от работодателите. Неговата не е лесна, но ще успее да излавира по някакъв начин. Нещата обаче са много по-сериозни“. Това каза пред БНР политологът проф. Александър Маринов в отговор на въпрос как премиерът ще се справи със ситуацията с различните гледни точки и искания в дебата за болничните.

В предаването „Нещо повече“ с коментар по темата се включи и политологът Анастас Стефанов от изследователски център „Тренд“:

„Проблемът е много по-дълбок. Борисов често е бил арбитър, който търси чрез интуицията си и с нюха си да намери златната среда. И когато се говори за огромни прослойки, да не се създаде впечатлението, че се ощетява някоя от тях. Сериозният въпрос е за ефективността на нашите социални системи. Явно е нарушена връзката в легалното използване на тези болнични. Трябва да има по-всеобхватен анализ“.

Двамата коментираха и темата за издадения от президента указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Маринов подчерта, че президентът има ограничени правомощия в тази област:

„Проблемът не е свързан с личността на главния прокурор, а със системата – начина, по който той се избира, и влиянието на определени икономически и политически фактори в този процес. Има предпоставки съдебната система в България да не бъде независима. Проблемът ще продължи, защото на практика в България върховенство на правото няма“.

Според Стефанов инициирането на дебата за промени в Конституцията по тази тема трябва да започне от структурите на гражданското общество и парламентарно представените сили:

„Очевидно имаме идейно-политически вакуум и затова нивата на одобрение се красноречиви – едва 1/5 положителни оценки срещу 6-7 пъти по-големи дялове на лоши оценки. Усеща се трайно дефицит на справедливост в нашето общество“.

Интервюто с Александър Маринов и с Анастас Стефанов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна