Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Добри Ярков е новият ректор на Тракийския университет

Доц. д-р Добри Ярков е новият ректор на Тракийски университет Стара Загора. Той бе избран след балотаж и продължило близо 9 часа Общо отчетно-изборно събрание на старозагорската Алма матер.

Заседанието за избор на ново ръководство се проведе в Аудитория №1 на Медицинския факултет. На него присъстваха над 320 от общо 367 делегати, в състава на което влизат хабилитирани лица, преподаватели, служители на университета и студенти.

Трима бяха кандидатите за ректорския пост: проф. д-р Наско Василев, досегашен зам.-ректор по административната и стопанска дейност на университета, проф.д-р Мая Гълъбова, декан на Медицинския факултет и доц.д-р Добри Ярков от Ветеринарномедицинския факултет. Гласуването се проведе тайно с ръчно броене на бюлетините.  

На първия тур от 322 пуснати в урните бюлетини, 12 се оказаха невалидни като най-много гласове за ректор събра доц. Добри Ярков  - 143, следван от проф. Наско Василев - 96 гласа. На трето място остана проф. Мая Гълъбова, която получи подкрепата на 71 от делегатите.

При балотажа между доц. Добри Ярков и проф. Наско Василев повече гласове - 177, събра доц. Ярков срещу 108 гласа за проф. Василев. Във втория тур гласуваха 197 души, а недействителните бюлетини отново бяха 12.     

Новият ректор на Тракийския университет е роден на 2 юни 1960 година в Стара Загора, магистър по ветеринарна медицина, доктор е по научната специалност „Генетика“, доцент е по генетика и развъждане на домашните животни. Има близо 3 десетилетия преподавателски опит и десетки публикации в научния печат в областта на селекцията на животните, имуногенетика, екологична генетика и цитогенетиката. 

Освен вота за нов ректор на Тракийския университет през следващите 4 години, делегатите определиха състава на 45-членния Академичен съвет и продължават с избор на председател, зам.-председател на Общото събрание и на Контролния съвет на висшето учебно заведение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна