Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп подписа закон, подкрепящ протестиращите в Хонконг

Пекин заяви, че ще вземе ответни мерки, но не уточни какви

| обновено на 28.11.19 в 08:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ за влизане в сила на закон, който е в подкрепа на протестиращите в Хонконг. Това става, след като по-рано от Белия дом бяха подадени сигнали, че американският държавен глава би наложил вето на закона, въпреки почти единодушната подкрепа за мярката в Конгреса. Налагането на вето се считаше, че би помогнало за търговско споразумение с Китай.

Със Закона за човешките права и демокрация в Хонконг от 2019-а се налагат санкции на официални китайски и лица от Хонконг, отговорни за нарушаване на човешките права. Документът изисква също Държавният департамент да прави годишни прегледи на специалния търговски статут, който се дава от Вашингтон на територията. Китай е против мярката.

В сряда от Белия дом, освен изявленията за подписване на указа, публикуваха и второ изявление, в което президентът посочва, че е подписал закона „от уважение към китайския президент Си Цзинпин“, с надеждата Китай и Хонконг да уредят различията си по приятелски начин.

Вестник „Вашингтон пост“ коментира, че решението на Тръмп да подпише закона слага край на перспективата за неудобни разногласия на президента с негови съпартийци.

Китай заплаши САЩ с ответни мерки

Китайското правителство реагира, като заплаши, че ще вземе твърди ответни мерки, съобщиха Ройтерс и ТАСС. Китай e привикал американския посланик в страната, за да му връчи протестна нота. 

В комюнике на китайското външно министерство се посочва, че законът е "сериозна намеса във вътрешните работи на Хонконг и на Китай, сериозно нарушаване на международното право", както и "неприкрита хегемония". Пекин не уточнява какви ответни мерки ще вземе.

Властите на Хонконг изразиха съжаление за подписването на закона и обвиниха Вашингтон в намеса във вътрешните работи на специалния административен район на Китай. Представител на властите заяви в комюнике, че законът изпраща "лошо послание на демонстрантите".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна