Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спорните промени в Закона за туризма влизат за първо четене в парламента

Снимка: БГНЕС

Депутатите ще обсъдят днес промените в Закона за туризма на първо четене. Идеята на управляващите - имоти, предлагани чрез електронни платформи, да са с категория като хотелите и къщите за гости - предизвика спорове в туристическия бранш и не беше посрещната еднозначно.

В момента човек, който не е търговец по смисъла на търговския закон, може да настанява гости в стаи или къщи за гости, когато те са част от обитаването от него жилище в жилищната сграда. С предлаганите промени се допълва, че това важи и когато тези места за настаняване не са част от обитаваното от отдаващия под наем жилище в блок или жилищна сграда.

ГЕРБ и НФСБ се разбраха имотите за краткосрочно настаняване да не се категоризират, а само да се регистрират като туристически обекти. 

Според Менда Стоянова и Валери Симеонов предложенията, внесени от тях между първо и второ четене на Закона за бюджета, няма да засегнат потребителите, а само ще дадат възможност за регулация.

„Всички тези хора да си плащат данъците - както всички останали, които са на светло. Няма за цел нито да се утежнява бизнеса с административната тежест, нито да се спират онлайн платформи като Booking, Airbnb или други, да оперират на българския пазар“, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

„Те, ако бъдат регистрирани на физически или юридически лица, или точен адрес, а в началото на годината си платят патентен данък и се регистрират в нововъведената на 1-ви октомври единна система за туристическа информация, една огромна част от този бизнес ще излезе на светло“, коментира Христо Проданов от БСП.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от