Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС гледа бюджетите на НЗОК и ДОО на извънредно заседание на 3-ти декември

Бюджетната комисия ще гласува днес на второ четене финансовата рамка за 2020-а

| обновено на 28.11.19 в 17:20
2
Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание на 3-ти декември - вторник, Народното събрание ще разгледа на второ четене бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса за догодина. Депутатите гласуваха да дебатират от 11:00 до 20:00 часа. 

Бюджетната комисия в парламента гласува днес на второ четене Бюджет 2020.

Редица поправки бяха внесени между двете четения на бюджетите на НЗОК и ДОО, както и на Държавния бюджет.

Бюджетната комисия прие промени в начина на заплащане на онкохематологични лечения на пациенти, които навършват пълнолетие в хода на терапията. Това стана на второ четене на бюджета на Здравната каса за догодина.

Председателят на комисията Менда Стоянова аргументира решението:

“Когато тези деца по средата на своето лечение навършат 18 години, по закон трябва да излязат от там, където се лекуват – детската онкохематология и да отидат при възрастните. Това би нарушило хода на лечението. Затова предлагаме текстът, който лечението на онкологични и онкохематологични заболявания, започнало преди навършване на 18 години, да продължи и да се заплаща и след навършването на тази възраст до приключване на лечение“.

Сред най-спорните поправки между двете четения на бюджетните закони за догодина е категоризацията на местата за настаняване, резервирани чрез онлайн платформи като Airbnb и Booking. След острата реакция на обществото вчера вносителите - Менда Стоянова от ГЕРБ и Валери Симеонов от Обединените патриоти, обявиха, че са съгласни на обществено обсъждане на темата за облагането на краткосрочно отдаваните под наем имоти, използвани основно за туристически обекти. 

Друг такъв момент остават болничните, след като Коалиционният съвет предложи първият ден да бъде за сметка на работника, но по настояване на премиера Бойко Борисов подобен вариант така и не беше оформен като законодателен текст. Въпреки това проблемът остава, а  вчера имаше и протест на КТ "Подкрепа" по темата. 

По традиция БСП внесоха алтернативен бюджет и за пореден път предложиха прогресивно подоходно облагане - идея, която управляващите отхвърлят поне до края на мандата си.

Иначе финансовата рамка за догодина е изчислена при ръст на икономиката от 3,3 на сто. За първи път от 11 години насам бюджетът ще бъде балансиран, ако депутатите одобрят предложения от правителството вариант. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна