Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отбелязват 45 години на катедра Хореография в АМТИИ

Голям концерт-спектакъл ще отбележи 45-та годишнина от основаването на катедра „Хореография“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“- Пловдив.

Проявата е днес от 19:00 часа в ГДК „Борис Христов“ и ще събере на сцената студенти и преподаватели от специалностите „Българска народна хореография“, „Балетно изкуство“ и „Съвременни танцови техники“. В концерта се включени произведения на проф. Кирил Дженев, проф. Петър Луканов, проф. д-р Даниела Дженева, проф. д-р Антон Андонов, доц. д-р Желка Табакова. Гости на честването ще бъдат танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Тракия“, Щатен танцов ансамбъл при АМТИИ и солисти от балета на Софийската и Старозагорската опери.

Катедра “Хореография” е основана през 1974 г. от класика на българската хореография проф. Кирил Дженев, който за първи път в България поставя началото на висше хореографско образование със специалността „Хореографска режисура”, преименувана по-късно в “Българска народна хореография”. Поставени са основите на явление, което няма аналог  във фолклорната хореография - образование за творци и педагози, здраво стъпило върху народните традиции в съчетание с най-съвременните световни форми на танцовото изкуство.

През 1994 година проф. Петър Луканов, в качеството си на ръководител на катедрата, открива специалността „Балетно изкуство”. Тя се развива изключително убедително и освен високо ерудирани преподаватели от България, привлича за лектори световно известни педагози като проф. Ирина Трофимова, проф. Наталия Тарасова, Марина Абдулаева, Име Далберг и др.

Третата хореографска специалност към катедрата е „Съвременни танцови техники“. Така оформилите се специалности отговарят на всички съвременни изискванията за обучение на професионалисти в областта на танцовото изкуство, а към високите стандарти в учебния процес  проявяват интерес кандидати от Германия, Холандия, Франция, САЩ, Гърция, Сърбия, Турция, Македония, Молдова, Италия и други страни.

Към катедра „Хореография“ са и водещите у нас управленски магистратури „Артмениджмънт”, „PR на арторганизации“ и „Аниматор изкуство в туризма“, които се радват на голям интерес от студенти,  завършили бакалавърска степен във висшите училища по изкуствата и хуманитарните специалности на университетите в България. По този начин катедра „Хореография“ в АМТИИ дава възможност на младите хора да изучават народния, класическия и модерния танц, както и да надградят образованието си в сферата на управлението и комуникациите на творческите институции. 

Интервю с професор Даниела Дженева можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от