Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва международният кинофестивал, посветен на миграцията

От днес до 18 декември за трета поредна година в България ще се проведе международният кинофестивал, посветен на миграцията. Филмовият фестивал е глобална инициатива на Международната организация по миграция и тази година ще се проведе по едно и също време в повече от 100 държави, където организацията има мисии.

Милена Николова от организацията обясни в предаването „Преди всички" каква е целта на фестивала:

„Целта е да се повиши информираността сред обществото по темите, свързани с миграция – движението на хора, бягството от различен тип конфликти, трудовата миграция, трафика на хора. Нашият обект са всички хора, които живеят извън държавата си на произход. Тези филми, които ще показваме през следващите 3 седмици, касаят именно тях“.

Филмите в селекцията на фестивала са много разнообразни, отбеляза Николова и добави:

„12 филма показваме в България. 7 от тях са пълнометражни, а 5 са кратки. Те са на различни теми, свързани с миграция. Има една тема, която все по-трайно започва да навлиза в цялостния миграционен наратив – това е темата за климатичните промени – климатичната миграция“.

Филмите ще бъдат излъчвани в София, Плевен, Варна, Благоевград, Стара Загора, Харманли. Прожекциите не са само в кина, но има и в университети, училища, центрове за лица, търсещи международна закрила.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!