Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

НС прие на първо четене промени в Закона за туризма, БСП и Патриотите бяха против

| обновено на 28.11.19 в 12:31
Снимка: БГНЕС

Курортите да бъдат обявявани за национални по предложение на министъра на туризма, прие на първо четене Народното събрание, като гласува промени в Закона за туризма. БСП и „Обединени патриоти“ не подкрепиха новите текстове с мотива, че регулацията в туристическия бранш ще се увеличи.

Законовите промени предвиждат в националните курорти да се извършва продуктово зониране - обособяване на функционални зони. Това изискване срещна сериозна критика.

Продуктовото зониране и условията за осъществяването на туристически дейности в обособените зони ще се определя в наредба, приета от съответния Общински съвет. Несъгласието с това дойде от БСП и "Обединените патриоти".

Красимир Янков от БСП заяви, че ще се стигне до репресии в сектора: "Това, което предлагате, е скелет. Скелет, който тепърва ще изграждате чрез подзаконови нормативни актове. Празна кутия, черна кутия, в която не е ясно какво точно ще има. Вие пречите на този сектор. Не решавате проблеми, свързани с оптимизиране на процесите по регистриране на туроператори, туристически агенти, категоризиране на местата за настаняване и заведенията за хранене".

Правото на Министерството на туризма да определя националните курорти е своеобразна форма на диктат, каза депутатът от "Обединени патриоти" Валери Симеонов:

"Ще се стигне „до бой на негри в тъмна нощ“. Няма да има никаква информираност. Общинските съвети ще решават коя част от курорта да бъде зона шумна и зона тиха. Това ще предизвика една война на хотелиери, туроператори и участниците в туристическия процес".

Министърът на туризма Николина Ангелкова не прие критиките:

"Ще се създаде работна група и ще се изчистят всички конкретни предложения за това. И е изключително ключово - както за сектора, така и за българската икономика, да има статут на националните курорти. От една страна чух аргументи защо законът прилича едва ли не на текстове за правилници и наредби. От друга страна - защо правите този закон, като после ще правите наредби? Целта е да се създаде максимално балансирана законодателна база, за да създаде рамката".


По отношение на текстовете, свързани със зонирането в курортите, Ангелкова коментира:

"Не са просто някаква приумица на министъра на туризма. Това е обсъждано от ден първи със сдруженията и с представителите от туристическия сектор по отношение на продуктовото зониране. А защо сме го предложили? Защото всички наши преки конкуренти, които са свързани по отношение на летния ни туризъм - и в Италия, и в Хърватска, и в Гърция, и във Франция има зониране".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020