Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

95 земеделци са заявили неправомерно площи за евросубсидии

Снимка: БГНЕС

95 земеделци са уличени в опит за измама при заявяването на площи, за които да получат субсидии с европейски средства, съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите.

Проверява се и дали служители на дирекциите "Земеделие" са съдействали на тези опити за измами. Доклад от извършените  проверки ще бъде предаден на прокуратурата.

Нарушителите са заявили за подпомагане общо 25 хиляди хектара, като 16 хиляди от тях са неправомерно заявени за субсидиране, което означава, че фермерите очакват субсидии за земи, които не са техни и за които нямат документи, доказващи правно основание за ползване.

Земеделските земи, които са посочени от стопаните за подпомагане, са основно на територията на областите Велико Търново, Габрово, Благоевград, Кюстендил, Перник и София-град. Поисканата за тези площи субсидия е около 8 млн. лева, сочи проверката на земеделското ведомство.

От там съобщават, че се правят допълнителни проверки дали неправомерното очертаване на площи е подпомагано от служители от областни и общински дирекции по земеделие. По неофициална информация на "Хоризонт" в министерството има подобни сигнали.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна