Eмисия новини
от 20.00 часа

95 земеделци са заявили неправомерно площи за евросубсидии

Снимка: БГНЕС

95 земеделци са уличени в опит за измама при заявяването на площи, за които да получат субсидии с европейски средства, съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите.

Проверява се и дали служители на дирекциите "Земеделие" са съдействали на тези опити за измами. Доклад от извършените  проверки ще бъде предаден на прокуратурата.

Нарушителите са заявили за подпомагане общо 25 хиляди хектара, като 16 хиляди от тях са неправомерно заявени за субсидиране, което означава, че фермерите очакват субсидии за земи, които не са техни и за които нямат документи, доказващи правно основание за ползване.

Земеделските земи, които са посочени от стопаните за подпомагане, са основно на територията на областите Велико Търново, Габрово, Благоевград, Кюстендил, Перник и София-град. Поисканата за тези площи субсидия е около 8 млн. лева, сочи проверката на земеделското ведомство.

От там съобщават, че се правят допълнителни проверки дали неправомерното очертаване на площи е подпомагано от служители от областни и общински дирекции по земеделие. По неофициална информация на "Хоризонт" в министерството има подобни сигнали.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от