Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Цеков и Стефан Софиянски пред БНР

Овехтяла ли е Конституцията на България

3
Снимка: БГНЕС

„Държавният глава има право на конституционна законодателна инициатива, но дали обсъжданията могат да прераснат в същинска конституционна дискусия, за това аз съм скептичен. Тези дебати - в частта, в която е заявката на Румен Радев за мястото и ролята на прокуратурата, вече са водени поне два пъти и то сериозно и широко. Първият път е при приемането на самата Конституция и вторият - по времето на управлението на Иван Костов. Тогава идеята - прокуратурата да излезе от съдебната власт, не беше приета. Не вярвам, че сега има съществена промяна в преобладаващото експертно мнение... Идеята за промяна на мястото на прокуратурата изисква Велико Народно събрание“. Това каза пред БНР Борислав Цеков, д-р по конституционно право.

В предаването „12+3“ Стефан Софиянски, политик и бивш служебен премиер, посочи защо е добре страната ни да има нова Конституция:

„Тази, която имаме в момента, беше приета в началото на 90-те. Тогава още бяхме членове на Съюза за икономическа взаимопомощ, стопанската организация на социалистическите страни и на Варшавския пакт, силно е наложено партийното начало, ние сме министърпредседателска република, въпреки че по Конституция сме парламентарна република. А ние от 12 години сме член на ЕС, ние сме последната държава в Европа по всички стопански, икономически стандарти, по стандарт на живота“.

Това, че някой управлява зле, не му е виновна Конституцията, подчерта Цеков:

„В Конституцията главата за съдебната власт е най-много изменяната през последните години. Не виждам какво друго може да се направи“.

Според Стефан Софиянски новият модел трябва да бъде подложен на широк дебат:

„Трябва ни идея на обществото… Въпросът е не на една промяна, а на принципи, на взаимообвързаност. Имаме много диспропорции“.

Интервюто с Борислав Цеков и със Стефан Софиянски можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна