Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да споделиш любимо четиво, не да си изчистиш рафтовете

ЧитАлнЯта събира 2020 книги за библиотеките в страната

В новогодишната акция се приемат книги от последните години в добро състояние

ЧитАлнЯта
Снимка: БГНЕС

До края на годината ЧитАлнЯта в Градската градина на София събира за библиотеки в страната книги, издадени през последните 10 години.

Поставили сме си цел по случай 2020 година да съберем 2020 книги за библиотеките в страната, посочи пред „Хоризонт“ председателят на Сдружение за градски читални Александър Шпатов. По думите му навсякъде библиотеките имат нужда от книги и колкото и да се съберат по време на акцията, ще бъдат разпределени.

„Човек като влезе в една библиотека, веднага му прави впечатление, че книгите са по-скоро доста стари. Особено в по-малките населени места дълги години не се отделят целево средства за обновяване на фондовете. Наистина новите книги липсват от рафтовете на библиотеките и е хубаво ако можем, да помогнем.“

Запазени книги от последните години

„Тези книги, които са класиките, които всички имаме в нашите си библиотеки, тях ги има и в обществените библиотеки. Просто тези книги няма къде да се дарят“, поясни Шпатов.

Търсят се на първо място детски книги, за предпочитане нови, както и съвременна българска литература, защото е добре да си поддържаме културата, посочи той в предаването "Хоризонт до обед". 

„И всякакви други книги, с които човек по-трудно би се разделил, би искал да ги сподели с хората, не толкова да си изчисти библиотеката от тях.“

Споделените книги

Сдружението за градските читални работи от 4 години. До момента събраните в тазгодишната инициатива книги са към 900, а първите пратки са отпътували към десетина места в страната, съобщи Шпатов. „Като имаше две училищни библиотеки, една регионална, една общинска и доста читалищни.“

„Всеки казва – държавата трябва да се намеси. Не е само държавата. И сами можем да помогнем, ако сме готови да се разделим с любими книги“, обобщи Александър Шпатов.

Хората от страната няма нужда да изпращат книгите до София, а могат направо да ги дарят на библиотека в тяхното населено място, уточняват инициаторите на акцията.  

Книгите могат да се носят от 10 до 20 часа в Градската градина на София. 

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна