Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо подобряване на икономическите нагласи в еврозоната през ноември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През ноември икономическите нагласи в еврозоната се подобряват малко по-силно от очакваното, отскачайки от тяхното петгодишно октомврийско дъно благодарение на засилване на потребителското доверие и на мениджърските нагласи в търговията на дребно, показват резултати от последно проучване на Европейската комисия.

Данните на ЕК са знак за известно преодоляване на икономическата слабост в еврозоната с наближаване на края на годината.

Индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, нарасна през ноември до 101,3 пункта от 100,8 пункта през октомври (най-ниско от януари 2015-а година) и при очаквания на финансовите пазари за по-скромно подобрение до 101,0 пункта.

Позитивно влияние през текущия месец оказват нарастващите потребителски нагласи и тези при търговията на дребно, като в същото време има стабилизация на нагласите в производствения и в сектора на услугите.

Европейската комисия отчита подобрение на бизнес доверието в Испания (повишение с 0,7 пункта), в Германия (с 0,4 пункта) и във Франция (с 0,4 пункта) при слабо понижение в Италия (с 0,1%) и по-силен спад в Холандия (с 1,0 пункт).

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, обаче с понижи до -0,23 пункта от -0,20 пункта месец по-рано, достигайки отново септемврийското дъно (най-ниско ниво от август 2013-а година), докато очакванията на финансовите пазари бяха за подобрение до -0,14 пункта. Според ЕК петте компоненти, влизащи в този бизнес климат индекс, бележат разнопосочни движения, като оценките на мениджърите за производството в миналото и за общите поръчки се влошават, оценките за експортните поръчки стабилизират близо до нивото от предходния месец, докато оценки за производствените очаквания в бъдеще и за нивата на складовите запаси бележат повишение.

Последното проучване на Европейската комисия регистрира известно подобрение на индекса, измерващ доверието в индустриалния и промишления сектор - (от -9,7 пункта през октомври до -9,2 пункта през ноември), както и на съответния индекс в сферата на услугите (до 9,3 от 9,0 пункта), при по-рязко подобрение на индекса на бизнес нагласите в търговията на дребно (до -0,2 от -0,9 пункта). Единствено индексът на бизнес доверието в строителството се понижава през ноември до 3,1 от 4,4 пункта месец по-рано.

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната потвърди предварителната оценка на ЕК за повишение до -7,2 пункта от -7,6 пункта през октомври (най-ниското ниво от декември 2018-а година).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна