Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите призоваха 7 страни от ЕС да ратифицират Истанбулската конвенция

Само двама български членове на ЕП са подкрепили документа

| обновено на 28.11.19 в 14:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С огромно мнозинство - 500 „за“, 91 „против“ и 50 „въздържал се“, Европейският парламент гласува незаконодателна резолюция за присъединяването на ЕС към Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция. Сред нейните вносители е и евродепутатът Илхан Кючюк.

Одобреният текст призовава седемте държави, които са я подписали, но още не са я ратифицирали - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Обединеното кралство, да го направят без отлагане.

Евродепутатите осъждат атаките и кампаниите срещу Конвенцията в някои страни, които са основани на умишлено неправилно тълкуване и невярно представяне на нейното съдържанието пред обществото.

ЕП също така потвърди позицията си в подкрепа на целевото заделяне на 193,5 млн. евро за дейности за предотвратяване и борба с основаното на пола насилие в рамките на програмата „Права и ценности“ на ЕС.

Справка на вота показва, че в подкрепа на документа са гласували само двама от българските евродепутати - един от съвносителите на документа Илхан Кючюк и Атидже Алиева-Вели от „Обнови Европа“.

Преобладаващата част - Асим Адемов, Андрей Новаков, Александър Йорданов от ЕНП, Ангел Джамбазки  и Андрей Слабаков от групата на европейските консерватори и реформисти са били против.

Интересен факт е, че от Прогресивния алианс на социалистите и демократите има единствено 3-ма против и това са българските евродепутати Иво Христов, Цветелина Пенкова и Петър Витанов.

Въздържали са се Радан Кънев, Андрей Ковачев, Емил Радев, Ева Майдел от ЕНП, Елена Йончева и Сергей Станишев от социалистите. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна