Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевенската регионална библиотека празнува годишнина

65 години са и много, и малко за една библиотека

Снимка: Регионална библиотека - Плевен
С Ден на отворените врати в Плевен отбелязват 65 години от създаването на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“. 

Културният институт съхранява над 500 хиляди библиотечни единици. Сградата е една от най-модерните у нас, построена е специално за библиотека, има площ 6 хиляди квадратни метра. 

65 години са и малко, и много време за една библиотека. Най-ценното на плевенската библиотека са усилията на библиотекарите през тези години.

"Особено актуално в днешно време е есето на испанския философ, есеист Ортега и Гасет, наречено "Мисията на библиотекаря". Преди повече от 130 години стигат до извода, че библиотекарите сдобряват читателите с книгата. В цялото море от информация трябва някакъв път, някакъв начин, метод, по който той да стигне до това, което търси. Библиотекарят е неговият водач", обяснява Аня Михова, директор на Регионалната библиотека "Христо Смирненски".

Библиотекарят е човек с мисия, а новите технологии се използват за улеснение на читателите.

"Читателите, които нямат достатъчно време и са далеч от града, могат да получат текст, който са си избрали, по електронен път- на телефона, на имейл в рамките на 6 страници всеки ден безплатно. Имаме вечерни събития - филми, кинолекторията, музикалната лектория, за най-малките ни деца - "Бебоци слушат класика". Всички тези събития свързват различни хора помежду им в територията на библиотеката", посочи Аня Михова.

Читателите са на възраст от 5 до 95 години.

"Най-важното, което ние предлагаме на нашите читатели, е възможността да общуват с нас. Да ни зададат всички въпроси, които искат, да ни дадат препоръка какво да направим, за да бъде полезна нашата работа. Идея как да развиваме и в бъдеще нашите отношения библиотекар - читател. Включително тези, които никога не са идвали в библиотеката, нека да заповядат, нека да дойдат да се запознаят с нас. Ще има покажем всичко извън посетителския етаж", призова Аня Михова.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна